Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasne igre

Bećirović: “Svesrpski sabor” je oživljavanje projekta “velike Srbije” po nalogu Putina

becirovic cvijanovic
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Ovaj opasni projekat srbijanskog predsjednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizira jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović smatra da je svesrpski sabor opasan projekat srbijanskog predsjednika direktno povezan s pokušajima Rusije da destabilizira jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu.

-Dok cijela Evropska unija i države koje su na putu ka Evropskoj uniji grade međudržavne odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, predsjednik Republike Srbije se okreće u potpuno suprotnom pravcu. Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizira „svefrancuski“, „svenjemački“, „sveitalijanski“, „svepoljski“, „svešpanski“… sabor. Ovaj opasni projekat srbijanskog predsjednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizira jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu – ističe Bećirović, prema saopćenju iz njegovog kabineta.

Skandalozan tekst

Organizacija „svesrpskog sabora“ Srbije i bh. entiteta Republika Srpska apsolutno je suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu koji poštuje međunarodno pravo i zato predstavlja krajnje opasan korak, s nesagledivim konsekvencama. Posebno je skandalozan tekst „Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

-Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje „jedan narod, jedan sabor“, negira međunarodno-pravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini. Velikosrpska politika je opasna za cijeli evropski kontinent. Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizira zajedničke sabore između jedne države (Republika Srbija) i jedne administrativno-teritorijalne jedinice (bosanskohercegovački entitet RS) koja je integralni dio međunarodno priznate države (Bosna i Hercegovina). Također, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati vanjsku politiku druge suverene države, i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države Bosne i Hercegovine – Bećirovićeve su riječi.

Sadržaj usvojene Deklaracije „svesrpskog sabora“ predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Također, usvojena Deklaracija „svesrpskog sabora“ predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija.

Antidejtonsko djelovanje

U skladu s međunarodnim odredbama, teritorijalni princip je fundamentalni koncept koji omogućava državama da efikasno upravljaju i reguliraju ponašanje na svojoj državnoj teritoriji, osiguravajući pravni poredak i zaštitu prava svojih građana i svih drugih koji se nalaze unutar njihovih granica, u kombinaciji s drugim principima. On predstavlja osnovu za vršenje suverene vlasti jedne međunarodno priznate države, a Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i punopravna članica UN-a. I to je jedan od principa na kojem se temelje međudržavni odnosi unutar UN-a.

Uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje „svesrpskog sabora“ predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama. Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje „svesrpskog sabora“.

Oživljavanje zločinačkog projekta velike Srbije zahtijeva koordinirani, jedinstveni i odlučni odgovor demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini te posebno država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma kako bi bilo spriječeno da velikodržavne aspiracije Republike Srbije prema državi Bosni i Hercegovini ponovo izazovu tragičnu reprizu 1990-tih godina, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.