svjetsko tržište

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

nafta

Trgovci su na oprezu jer je moguć drugi val pandemije koronavirusa

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu postupno pokreću privredne aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa se očekuje oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 8 posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 13 posto, na 33,25 dolara.

U posljednje četiri sedmice cijene su nafte znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, pa se privredna aktivnost pokreće, a potražnja za naftom jača.

Ipak, cijene su nafte i dalje oko 40 posto niže u odnosu na početak godine jer je paraliza najvećih svjetskih ekonomija zbog koronakrize u martu i aprilu izazvala oštar pad potražnje.

– Koronavirus poništio je desetljeće rasta svjetske potražnje za naftom i oporavak će biti spor – kaže Stephen Brennock iz konzultantske kuće PVM.

No, kako bi poduprli cijene, najveći svjetski proizvođači već su oštro smanjili proizvodnju. Nedavno su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nezavisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u istoriji, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

Podaci o izvozu pokazuju da je OPEC+ snažno krenuo u provedbu dogovorenog, a na topljenje viškova ponude ukazuje i pad zaliha sirove nafte u SAD-u prošle sedmice.

Zbog niskih cijena, proizvodnju nafte smanjuju i američki proizvođači, na što ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao desetu sedmicu zaredom, i to za 21 postrojenje, na njih samo 318, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci.

No, trgovci su na oprezu jer je moguć drugi val pandemije koronavirusa.

– Drugi val širenja koronavirusa nije tako daleka mogućnost, a novi krug blokade ekonomija mogao bi vrlo brzo srušiti cijene nafte na znatno niže nivoe. Tržište to zna – kaže Paola Rodriguez Masiu, analitičarka u kompaniji Rystad Energy.

Krajem sedmice cijene nafte bile su pod pritiskom i zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga.

Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Uz to, američke vlasti svako malo optužuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju koronavirusa. Kina, pak, poručuje da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

A to navodi ulagače na oprez.

– Ulagači ponovo moraju manevrirati kroz sve žešći verbalni rat između SAD-a i Kine – kaže Stephen Brennock, prenosi SEEbiz.