Internet

zaštitne maske

Izumom koji košta 2 KM riješili zdravstveni i ekološki problem koronakrize

25/05/2020

Zaštitne maske veoma su tražene posljednjih mjeseci, a izraelski izum mogao bi ih učiniti i jeftinima te jednostavnima za upotrebu

Jedan od najtraženijih proizvoda posljednjih mjeseci (uz kvasac i toaletni papir) zaštitne su maske. Pogotovo one troslojne hirurške maske, čije su cijene otišle u nebo otkako je nastala pandemija koronavirusa.

Oni koji su uspjeli nabaviti maske na vrijeme mogu se smatrati sretnima. Svi ostali snalazili su se kako znaju i umiju. Koriste maske napravljene od različitih tkanina koje su dugotrajnije od papirnatih, ali i zahtijevaju dezinfekciju nakon svakog nošenja.

S druge strane, papirnate maske trebale bi se zamijeniti čim se navlaže, što znači da tokom dana možete potrošiti i nekoliko maski. A sve one završavaju u otpadu ili, u slučaju nekih neodgovornih ljudi, u okolišu.

Kako bi jednim udarcem ubili dvije muhe, grupa istraživača s izraelskog Technion Faculty of Material Science and Engineering osmislila je zaštitnu masku koju je moguće nositi više puta, a koja se sama dezinficira nakon nošenja.

Tačnije, maska ima dodatni sloj karbonskih vlakana koja su spojena na skriveni USB utor. Nakon korištenja maske dovoljno je spojiti masku na USB kabal s izvorom električne energije (primjerice na punjač za mobilni uređaj) i električna struja proći će kroz karbonska vlakna, zagrijati masku i ubiti sve viruse i bakterije koji se tamo zateknu.

Osim što to čini korištenje ove maske jednostavnim, smanjuje količinu otpada u okolišu, veoma je važna stavka i činjenica da cijeli “sistem” stoji manje od 2 KM.

Autori maske prof. Yair Ein-Eli, prof. Debbie Lindell i prof. Oded Beja uspješno su testirali masku te tako dokazali da zaštitna oprema ne mora biti skupa. Kako su priopćili s fakulteta, već su ostvarili neke kontakte kao bi maska krenula u komercijalnu proizvodnju, no još nije poznato kad bi se ona mogla naći na tržištu.

Komentari

Autor: zimo.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.