Biznis

svjetsko tržište

Cijene nafte prošle sedmice porasle oko 1,5 posto

31/08/2020

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci, no kako uragan Laura nije nanio veće štete naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu, krajem sedmice cijene su skliznule s tih nivoa.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,6 posto, na 45,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 42,97 dolara.

Tokom sedmice cijene barela dosegnule su najviše nivoe u pet mjeseci jer su američki proizvođači prekinuli proizvodnju u Meksičkom zaljevu uoči udara uragana Laura, prenosi SEEbiz.

Američki su proizvođači zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno ili 83 posto ukupne proizvodnje u Meksičkom zaljevu, a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 miliona barela dnevno ili 15 posto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.

No, kako je oluja prošla bez većih posljedica po naftna postrojenja, cijene su nafte izgubile dio dobitaka.

– Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaljeva i prema preliminarnim procjenama nisu prouzročili štetu na bušotinskim postrojenjima ni u rafinerijama, pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju – kaže Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Stagnacija cijena posljedica je širenja koronavirusa u svijetu i slabosti najvećih svjetskih ekonomija, koja se neće oporaviti od koronakrize tako brzo kako su se ulagači nadali, što dovodi do slabosti potražnje.

– Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od finansijskih berzi. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dug vremenski period, posebno s obzirom na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude – kaže Eugen Weinberg, analitičar u Commerzbank.

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

– Svima, osim Saudijskoj Arabiji, jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na nivoe iz 2019. godine barem još do 2022. Najnovija mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugerira da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijsku razinu – poručila je u bilješci klijentima konzultantska tvrtka PVM Oil Associates.

I dok je potražnja slaba, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u avgustu. Naime, prema dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, posljednjih sedmica cijene nafte ne osciliraju značajnije jer je oporavak globalne ekonomije usporen.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.