Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene nafte stabilne, ispod 49 USD

pumpa gorivo

Cijene nafte stabilizovale su se danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 49 USD, nakon što su investitori krenuli u dobitonosne prodaje, dok se fokus ponovo preusmjerio s poremećaja u snabdijevanju na prekomjernu ponudu.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,58 USD za barel. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 48,02 USD, prenosi SEEbiz.

„Uprkos prekidima u snabdijevanju, ponuda je još prevelika, a zalihe obilne. Ulagači su vjerovatno pomakli fokus”, rekao je ekonomista banke ABN AMRO, Hans van Cleef.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, kazao je da snabdijevanje prevazilazi potražnju oko 1,5 miliona barela dnevno.

Proteklih dana su cijene nafte podržavali prekidi u snabdijevanju u zemljama kao što su Nigerija, Kanada i Libija. Tako je nigerijski izvoz zbog aktivnosti militanata skliznuo ispod 1,4 miliona barela dnevno, najniži nivo u 22 godine.

U Kanadi je proizvodnja smanjena oko milion barela dnevno zbog požara, iako se postepeno oporavlja. Libijsku proizvodnju pogađaju unutrašnji sukobi.

Neki analitičari očekivali su još dublji pad cijena u korekciji uzlaznog trenda koji su bilježile u posljednje vrijeme.

„Smatramo da su cijene porasle previsoko, predaleko i prebrzo. Može se očekivati da će kombinacija jakog dolara, viška ponude u odnosu na potražnju i velikih zaliha snažno pritisnuti cijene“, kazao je Harry Tchilinguirian, strateg francuske banke BNP Paribas.

On je dodao da bi cijene mogle skliznuti na 35 USD do 39 USD za barel.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranama objavila da je referentna cijena barela korpe njene nafte u četvrtak iznosila 43,84 USD, što znači da je pala 1,04 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.