Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eskalacija tenzija

Cijene plina u Evropi porasle za 14 posto zbog ukrajinske krize

gas_plin (1)

Ugovori o prirodnom gasu porasli su za 14 posto, na 88 eura prvog trgovačkog dana u sedmici. Cijene su prošle godine u ovo doba iznosile 18 eura

Nakon eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine, cijena prirodnog gasa prema martovskim ugovorima u Evropi porasla je za 14 posto, na 88 eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cijena prirodnog gasa prema martovskim ugovorima na TTF-u, virtuelnoj platformi za trgovinu prirodnim gasom sa sjedištem u Holandiji, prošle sedmice je iznosila oko 77 eura.

Ugovori o prirodnom plinu porasli su za 14 posto, na 88 eura prvog trgovačkog dana u sedmici. Cijene su prošle godine u ovo doba iznosile 18 eura.

Države Evropske unije trenutno uvoze 90 posto prirodnog gasa. Rusija je zemlja koja najviše isporučuje prirodni gas u Evropu.

Moskva je u proteklom periodu postavila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi Kremlj mogao izvesti vojnu ofanzivu na svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu sigurnost širenjem NATO-a prema njenim granicama.