svjetsko tržište

Cijene sirove nafte ponovo u padu

nafta

Komercijalne zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su za 0,4 miliona barela ili 0,1 posto

Cijene sirove nafte pale su u petak, jer izbijanje epidemije korona virusa i dalje vrši pritisak na potražnju, ali porast američkih zaliha sirove nafte što povećava višak na tržištu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodnom referentnom naftom Brent trgovalo sa za 58,16 američkih dolara po barelu u petak ujutru, što je pad za 1,94 posto, nakon što je u četvrtak na zatvaranju berze prodavan za 59,31 dolara za barel.

Američkim referentnim indeksom West Texas Intermediate u petak se trgovalo za 52,97 dolara za barel, a to je pad od 1,5 posto nakon što je prethodnog dana poslovanje okončano s cijenom od 53,78 dolara po barelu.

Broj smrtnih slučajeva u Kini od zaraze korona virusa povećao se na 2.247 ljudi. Potvrđeno je 75.465 slučajeva oboljenja COVID-19, od čega je 11.633 ljudi u kritičnom stanju, objavila je u petak Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Komercijalne zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su za 0,4 miliona barela ili 0,1 posto, te su u sedmici zaključenoj 14. februra porasle na 442,9 miliona barela, kažu podaci koje je u četvrtak objavila Uprava za energetske informacije (EIA).

Rast zaliha sirove nafte prezasitio je ponudu na tržištu, što je povećalo zabrinutost na globalnom tržištu nafte i gurnuo cijene na niže. I zbog korona virusa, tržište prognozira malu svjetsku potražnju za naftom.