Agenti za nekretnine

Cijene stanova u BiH neće padati, promijenila se struktura kupaca

cijene
zgrada novogradnja stanovi nekretnine DB

U Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru cijene nekretnina, posebno stanova i kuća, i dalje su iznimno visoke, a sve kao posljedica inflacije

– Supruga i ja tražimo stan od 60-ak kvadratnih metara. Već smo dvije godine u braku i od tada živimo kao podstanari jer još uvijek nismo uspjeli naći stan na odgovarajućoj lokaciji uz pristojnu cijenu. Nema naselja u koje nismo “zavirili”, stana koji je bio na prodaju…, ali još uvijek ništa – priča za Večernji list sagovornik iz Mostara.

Cijene porasle do rekordnih nivoa

Priče poput one ovoga mladog bračnog para možemo čuti na svakom koraku u BiH, ali i regiji. Slabije se gradi, ali i cijene su porasle do rekordnih nivoa te su nekretnine za prosječan džep postale teško dostupne, a situacija se, ako je vjerovati agentima za nekretnine, u ovoj godini neće mijenjati – cijene stanova neće padati.

Naime, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru cijene nekretnina, posebno stanova i kuća, i dalje su iznimno visoke, a sve kao posljedica inflacije.

Gotovo sva predviđanja pokazuju da bi se u sljedećih pola godine drastično mogle smanjiti cijene nekretnina, međutim, prema sagovornicima UNA TV-a, za BiH to nije slučaj.

Spaho Ljajić, agent za nekretnine, u razgovoru za ovu televiziju kazao je da je glavni grad BiH vrlo zanimljiv mnogima za kupovinu, posebno stanova.

– Cijene su različite, a najviše su u samom centru grada, gdje iznose 7000 ili 8000 KM po kvadratnom metru. Izvan centra grada cijene su nešto povoljnije, pa se do 3500 maraka po kvadratnom metru može naći stan u perifernim dijelovima Sarajeva – govori Ljajić.

Jako malo gradilišta

Iako cijene nekretnina u svijetu lagano padaju, prema Ljajićevim riječima, u BiH se to sada ne može očekivati.

– Kod nas se nešto takvo ne može očekivati, barem ne u nekom bliskom razdoblju, možda stagnacija da, ali pad cijena ne. Posebno ne u Sarajevu jer se jako malo gradi. Imamo jedno gradilište u Starom Gradu, u Novom Sarajevu gotovo ništa, u Centru imamo gradilište na Šipu, u Novom Gradu također malo, kao i na Ilidži. Uglavnom, to je nedovoljno za ovako ozbiljan grad. Cijene bi pale kada bi se više gradilo. Pogledajte samo situaciju u Istočnom Sarajevu, gdje se gradi i tamo možete naći stan za 2200 – 2400 KM po kvadratnom metru – objašnjava Ljajić.

Prema cijeni je u vrhu ljestvice i Jahorina, na kojoj se apartmani prodaju za 7000 KM po kvadratnom metru. Slijede Sarajevo i Banja Luka, u kojima kvadratni metar stana u centru ide i do 6000 KM, dok je Mostar nešto povoljniji.

Investitori poručuju kako na trenutnnu cijenu novih stanova u prvom redu utiču potražnja i poskupljenje građevinskog materijala. Naravno, važna je i lokacija.

Prema riječima agenata, promijenila se i struktura kupaca. Manje je onih koji stanove kupuju na kredit, a u kupovini sada prednjače oni koji imaju gotovinu.

– Na osobe koje imaju mnogo novca djelovala je inflacija. Gotovina koju imaju jednostavno gubi vrijednost ako stoji, tako da je došlo do situacije da su počeli ulagati u nekretnine i oni koji to ranije nisu planirali – kazao je u izjavi za BHRT Dragan Milanović, agent za nekretnine.

Manje se kupovalo

Da se lani prodalo manje stanova, pokazuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku prema kojima je broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. manji za 8,9 posto, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. za 17,4 posto.

Korisna površina prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2021. manja je za 3,4 posto, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. manja je za 10,2 posto.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2021. veća je za 25,5 posto, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. za 24,8 posto, navodi se u podacima Federalnog zavoda za statistiku.

– Tromjesečni izvještaj o cijenama prodanih novih stanova ispunjavaju poslovni subjekti koji su ujedno nositelji cjelokupne gradnje zgrada sa stanovima, odnosno koji se bave prodajom stanova bez obzira na to izvode li radove preko vlastitih pogona ili specijaliziranih poduzeća. Ne obuhvaćaju se one pravne osobe koje se bave isključivo posredništvom u prodaji postojećeg stambenog fonda, tj. starih stanova, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.