SSSBiH

Ciljevi i zadaci sa vanrednog kongresa djelimično ispunjeni

SSSBIH_sjednica

U okviru obilježavanje godišnjice od održavanja vanrednog kongresa, Savez samostalnih sindikata BiH je štampao bilten koji je putem granskih sindikata dostavljen svim sindikalnim podružnicama koje su u članstvu SSSBiH

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) zaključio je na sjednici u Bihaću da su ciljevi i zadaci koji su postavljeni kao prioritetni na vanrednom kongresu, tačnije utvrđivanje najniže cijene rada i usvajanje zakona o zaštiti na radu, djelimično ispunjeni.

Na sjednici je analiziran rad Saveza u posljednjih godinu dana koliko je prošlo od održavanja vanrednog kongresa SSSBiH.

– Dok je zakon o zaštiti na radu usvojen, koji svakako može biti kvalitetniji, još nemamo definisanu najnižu cijenu rada. Uspjeli smo to pitanje staviti u žižu javnosti i nadamo da će to ubrzati cijeli taj proces – navode iz SSSBiH, te dodaju da se više moglo uraditi u vezi zakona o štrajku i zakona o uvezivanju radnog staža, za šta je potrebna spremnost predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da se konkretno pozabave tom problematikom.

Tokom dvodnevnog boravka u Unsko-sanskom kantonu, rukovodstvo i članovi Upravnog odbora SSSBiH su se sastali se premijerom tog kantona Mustafom Ružnićem, a poslije toga su posjetili i proizvodne pogone mljekare Meggle Bihać i Bihaćke pivovare.

U okviru obilježavanje godišnjice od održavanja vanrednog kongresa, Savez samostalnih sindikata BiH je štampao bilten koji je putem granskih sindikata dostavljen svim sindikalnim podružnicama koje su u članstvu SSSBiH, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.