Biznis

Čizme iz Kotor-Varoši nose vojske Francuske, Izraela, Jordana…

22/02/2016

Kotor-Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja nema problem nezaposlenosti. Naime, preduzeća iz ovog mjesta izrađuju čizme za armije Francuske, Jordana, Izraela, a povećan je i broj poslova sa globalnim svjetskim brendovima – Adidasom i Nikeom.

Iako naizgled obične, to su vojne, policijske i vatrogasne čizme koje nose francuski vojnici, britanski specijalci, žandarmerija Srbije.

Čizme za vojsku Francuske, ali i vojsku Velike Britanije, proizvode se u Kotor-Varoši po cijeni oko 180 eura. U Dermalu se proizvodi i čizma za Oružane snage BiH, ali po znatno nižoj cijeni – i košta 50 eura. Trenutno proizvode 20.000 pari vojnih čizama samo za Oružane snage BiH.

cizme kotor varos

U Dermalu radi 370 radnika, a godišnje se broj zaposlenih povećava za oko 70 novih. Poslovi izvoza ovoj firmi i pored skupog repromaterijala obezbjeđuje profit.Kotor-Varoš ima sedam posto više zaposlenih nego prije rata. Statistika pokazuje da je u 2015. godini u ovoj opštini zaposleno 600 novih radnika. Prosječno dva radnika u jednom danu.

cizme dermal

“Trenutno po popisu imamo 22.000 stanovnika, prije rata 38.000 i 4.000 uposlenih. Sada imamo 22.000 po popisu i skoro 5.000 zaposlenika”, izjavio je za N1 Radislav Petrušić, načelnik odjeljenja za privredu Kotor-Varoš.Opština ima priznanje i za povoljan privredni ambijent. Većina zaposlenih je u privatnom sektoru, tekstilnoj i obućarskoj industriiji, te drvopreradi, a 2,5 radnika u odnosu na jednog penzionera, izuzetak su od bh. prosjeka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.