Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cnogorci trljaju ruke zbog zategnutih odnosa Rusije i Turske

sveti stefan

Fizički pokazatelji, broj posjeta, noćenja i finansijski rezultati zaokruženo sa novogodišnjim praznicima u Crnoj Gori pokazuju da se radi o rekordnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni. Kako je za Pobjedu rekao državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić, imaju oko 800 miliona eura prihoda direktno i indirektno od prošlogodišnjeg turizma.

Kako navodi Jelušić, pokazatelji govore da će ova godina biti i bolja od prethodne.

“U Južnoj Africi su neke destinacije duže u problemu zbog bezbjednosnih razloga i ove mjere koje su uvedene od strane Rusije prema Turskoj, da postoji zabrana čarter linija prema ovoj zemlji, nagovještavaju da će 2016. godina biti još bolja”, istakao je Jelušić.

Kako je objasnio, oko 3,5 miliona Rusa koji su boravili godišnje u Turskoj sada će tražiti neka nova tržišta.

“Vjerujemo da bi Crna Gora mogla biti jedno od tih tržišta. Podaci koje imamo od hotela, avio-prevoznika apsolutno govore da ćemo ove sezone imati stopu rasta sa ruskog tržišta. Rezervacije i ugovori su potpisani, a konačno u martu ćemo moći da analiziramo. Sadašnji podaci govore da je interesovanje veće nego prošle godine”, kazao je Jelušić.

On je istakao da dodatni podsticaj daje izgradnja hotelskih kapaciteta visoke kategorije koji mogu biti u funkciji 12 mjeseci i koji pokrivaju sva tržišta.

“Hoteli moraju da odgovore svim zahtjevima ne samo za ljetnji već i sportski, kongresni, zdravstveni turizam. Možemo da stvorimo kvalitetnu bazu hotelskih kapaciteta koji mogu da odgovore zahtjevima”, kazao je Jelušić.

Kako je dodao, strateški cilj je snažniji povratak turista iz Njemačke, Francuske, Skandinavije, odnosno cijele Srednje i Zapadne Evrope.

“Podaci govore da ćemo imati tendenciju rasta i sa ovih tržišta. Prošle godine njemačko tržište je ostvarilo značajne rezultate prema Crnoj Gori, ali je to još nedovoljno. Ove godine ih očekujemo u još većem broju”, kazao je Jelušić.