Biznis

Vrijedna donacija

Coca-cola uručila aparate za njegu prijevremeno rođenih beba bolnicama

02/09/2019

Ukupna vrijednost donacija je viša od 63.000 KM

Nakon realizovanih donacija u Tuzli i Banjaluci, u okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ koji je Coca-Cola u BiH pokrenula s ciljem opremanja regionalnih kliničkih centara i bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama, danas je Kliničkom odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju SKB Mostar uručen inkubator namijenjen za njegu prijevremeno rođenih beba, dok je neonatološka jedinica pri Pedijatrijskom odjelu KB „dr. Safet Mujić“ primila četiri Vista monitora namijenjena za trajni nadzor vitalnih parametara prijevremeno rođenih beba. Ukupna vrijednost donacija je viša od 63.000 KM.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini svojim poslovanjem daje znatan doprinos ekonomiji i društvu, pritom ostajući dosljedna načelima održivosti i društveno odgovornog poslovanja. Doprinos lokalnim zajednicama jedan je od najvažnijih strateških ciljeva na kojima Coca-Cola zasniva svoj pristup održivom poslovanju.

„Iz godine u godinu praćenjem svjetskih trendova u neonatologiji, trajnim edukacijama naših doktora s odjela neonatologije granica preživljavanja ekstremno nezrele nedonoščadi se sve niže spušta. Svakodnevno se trudimo pružiti našim malim pacijentima što bolju njegu, a donacija novog inkubatora od strane Coca-Cole i brenda Olimpija će nam u tome uveliko pomoći. Inkubator nije samo komad plastike i elektronike, on za naše najmanje pacijente znači priliku za život. U perspektivi nam je izgradnja nove zgrade Klinike za dječije bolesti gdje bismo proširili kapacitete našeg Odjela za intenzivno liječenje i neonatologiju, stoga, hvala Coca-Coli što nam pomaže u našim naporima”, izjavila je prim. mr.sc. Vesna Brkić, voditeljica Klinike za dječije bolesti pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U posljednjih šest godina povećana je stopa prijevremeno rođenih beba koji su i najosjetljivija populacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prepoznavši potrebu, kao aktivni član lokalne zajednice u kojoj posluje Coca-Cola u BiH stavila je poseban fokus i napore u pružanju podrške ovoj najosjetljivijoj kategoriji stanovništva.

„S velikim zadovoljstvom, u ime kolektiva pedijatrijskog odjela KB “dr. Safet Mujić” Mostar želim se zahvaliti na ovoj vrijednoj donaciji kompaniji Coca-Cola u BiH. Svojom društvenom odgovornošću i humanošću pružaju podršku u liječenju i njezi najosjetljivijih te najranjivijih članova naše zajednice, prijevremeno rođenih beba. Bebama čiji je intrauterini rast i razvoj trajao kraće od navršenih 37 sedmica. Za uspjeh u liječenju pored predanog rada i stručnosti medicinskog osoblja, veoma je važna savremena i dobra oprema. Ova donacija vrijednih aparata će unaprijediti rad našeg neonatološkog odjela i pomoći u uspješnom liječenju i oporavku naših malih heroja – beba rođenih prije 37. sedmice“, izjavio je prim. dr. Šehović Nedžad, šef pedijatrijskog odjela KB „dr. Safet Mujić“ Mostar.

Nakon uručenih donacija Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te JU Kantonalnoj bolnici „dr. Safet Mujić“ u Mostaru, Coca-Cola će do oktobra nastaviti sa opremanjem bolničkih odjela s ciljem stvaranja potrebnih uslova za brigu i njegu prijevremeno rođenih beba.

„U ovoj godini, kada Coca-Cola obilježava 50 godina od početka poslovanja i distribucije svojih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, s našom prirodnom izvorskom vodom Olimpija, pokrenuli smo projekt „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ s fokusom na najosjetljiviju kategoriju u BiH, a to su prijevremeno rođene bebe. Ponosni smo na činjenicu da smo današnjom donacijom obezbijedili kvalitetnije uslove za brigu i njegu prijevremeno rođenih beba i vjerujemo da će stručni kadrovi obje bolnice lakše prevazilaziti svoje svakodnevne izazove“, izjavio je Moamer Hebibović, regionalni rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Projekt sadrži i edukativni karakter koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najsigurnijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba, a realizira se uz podršku prijatelja: UMBD – Institut za majku i dijete, Mrvice – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, JU Apoteke Sarajevo, Bingo tržni centar, Mercator BH, Konzum BiH, Tropic centar Banja Luka, Ženske priče s Amrom Džeko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.