poslanica pdp-a u nsrs

Trivić: Mnogi sa spornim diplomama su na ključnim pozicijama u RS-u

jelena trivic

PDP ovu akciju provodi po motom „Znanjem za Srpsku“, a, navela je, RS danas vode „neznalice i bahati“

Problem je što su mnogi sa spornim diplomama na ključnim pozicijama u Republici Srpskoj (RS) i zato nam je stanje kakvo jeste, tvrdi poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić.

Kaže da postoji ogroman otpor pojedinih institucija u tom bh.entitetu, među kojima su na prvom mjestu ministarstva, Geodetska uprava, Investiciono-razvojna banka, Poreska uprava i druge, da ne objave spisak svojih zaposlenih, mjesto, ustanovu i datum diplomiranja.

Nakon što su i zvanično u Banjoj Luci počeli s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj, Trivić je rekla novinarima da ako je sektor javan, ni podaci iz diploma ne bi smjeli biti tajna.

– Trenutno jesu tajna – rekla je ona i najavila da će u Narodnu skupštinu uputiti inicijativu, s najmanje 3.000 potpisa građana, kojom traže da se za svakog zaposlenog pored stručne spreme dodaju i podaci iz diplome te da nadležni organ, koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru, provjerava vjerodostojnost podataka o diplomama u javnom sektoru.

Kako bi se to provelo, zahtjevaju izmjene i dopune Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru kako bi se izmjenila dva člana.

PDP ovu akciju provodi po motom „Znanjem za Srpsku“, a, navela je, RS danas vode „neznalice i bahati“.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković kaže da u institucijama RS postoje oni koji kriju, one koji nemaju diplome.

– A to su ministri i rukovodeći ljudi – ustvrdio je Stanivuković i dodao da je neophodno mijenjati sistem, u kojem se kriju i oni “koji su krivi za nerasvjetljenja ubistva, kriminal i koruciju…”.

Najavili su i da će potpisivanje ove peticije od srijede početi i u Prijedoru, Srpcu, zatim i u drugim gradovima, kako bi prikupili više od 3.000 potpisa.