Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Conte za bbc

Alarmantno upozorenje italijanskog premijera: U pitanju je budućnost Evropske unije

Italija_premijer_Conte_Xinhua

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka popodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je budućnost Evropske unije ugrožena zbog njihovog odgovora na koronavirus, a nakon što je Njemačka izrazila nadu da će se ministri finansija EU dogovoriti u četvrtak o paketu ekonomskog spašavanja u iznosu od 500 milijardi eura.

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka popodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije.

– Potreban nam je ekonomski i socijalni odgovor na evropskom nivou. Ovo je veliki izazov za postojanje Evrope – rekao je Conte za BBC.

– Ako Evropa ne uspije smisliti monetarnu i finansijsku politiku primjerenu najvećem izazovu od Drugog svjetskog rata, neće biti razočarani samo Italijani, već i svi evropski građani – dodao je on.

Conte je kazao da je u pitanju budućnost Evropske unije.

– Ako ne iskoristimo priliku da udahnemo novi život u evropski projekat, rizik od neuspjeha je stvaran – rekao je italijanski premijer.

Ministri bi se trebali ponovo sastati na videokonferenciji u četvrtak u 15 sati po srednjoevropskom vremenu kako bi pokušali dogovoriti paket koji uključuje kreditne linije iz Fonda za vanredne situacije eurozone, više kreditiranja kompanija putem Evropske investicione banke i sredstva za pomoć kompanijama u održavanju likvidnosti tokom ekonomskog pada, skraćivanjem radnog vremena, a ne smanjivanjem radnih mjesta.