Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack posjetila TE Tuzla i lokaciju budućeg Bloka 7

cormack termoelektrana Tuzla111

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je danas Termoelektranu “Tuzla” gdje se upoznala s poslovanjem te termoelektrane i i pripremnim aktivnostima za izgradnju Bloka 7 snage 450 MW.

Američka ambasadorica je, zajedno s generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH (EP BiH) Bajazitom Jašarevićem i direktorom TE “Tuzla” Izetom Džananovićem, posjetila lokaciju budućeg Bloka 7, zamjenskog za blokove 1,2,3 i 4, a koji će se graditi kao blok za proizvodnju električne i toplinske energije (kogeneracijski blok) visoke efikasnosti, uz primjenu savremenih tehnologija za ograničenje uticaja na okolinu.

Izgradnjom Bloka 7 TE “Tuzla”, čija je planirana godišnja proizvodnja 2.739,81 GWh električne i 390,9 GWh toplotne energije, obezbijedit će se dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom Tuzle i Lukavca, te perspektivno Živinica i drugih gradova.

Prema planiranoj dinamici, Blok 7 bi u pogonu trebao biti u toku 2023. godine. Rok za izgradnju je 56 mjeseci, a probni rad traje šest mjeseci.

Posebno je istaknuta opredjeljenost JP Elektroprivreda BiH za korištenje najviših ekoloških standarda prilikom izgradnje, koji će osigurati da emisija polutanata bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti, propisanih direktivama Evropske unije.

Izgradnjom Bloka 7 Bosna i Hercegovina će dobiti savremeni proizvodni pogon za pouzdano sanabdijevanje postojećih i budućih kupaca električne energije, te povećanje pouzdanosti elektroenergetskog sistema F BiH i BiH.

U razgovoru s rukovodstvom kompanije ambasadorica Cormack je ukazala na značaj investicija JP Elektroprivreda BiH za elektroenergetski sistem BiH, doprinos njegovoj stabilnosti i integritetu. Uz podršku Bloku 7, Cormack je istakla važnost primjene najviših ekoloških standarda koji će doprinijeti unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice.

Osim o Bloku 7, razgovarano je o projektima u oblasti ekologije za čije finansiranje TE “Tuzla” izdvaja višemilionska sredstva. Direktni efekti rekonstrukcije postrojenja za sagorijevanje, zamjene elektrofiltera za smanjenje emisije prašine, rekonstrukcije sistema za transport i odlaganja produkata sagorijevanja, izgradnje sistema za zatvaranje povratnih voda sa odlagališta produkata sagorijevanja i drugih investicija su značajno smanjenje negativnih uticaja Termoelektrane “Tuzla” na zrak, vodu i tlo.

Za ilustraciju mogu poslužiti podaci da su emisije čvrstih čestica u zrak u 2017. godini za 78 procenata manje u odnosu na 2010. godinu i zagađenje vode za 97 procenata manje u odnosu na 2014. godinu, saopćeno je iz Službe za komunikacije EP BiH.