Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CRS započeo podrška uzgoju kornišona i malina u regiji Birač

kornisoni

Catholic Relief Services (CRS), američka humanitarna i razvojna organizacija, nedavno je započela s pokretanjem oglednih farmi malina i kornišona, što je nastavak šire podrške lokalnim poljoprivrednicima i zadrugama na području regije Birač, pod nazivom “Lanci vrijednosti – malina i kornišon”.

U prvoj fazi podrške, CRS će ojačati lokalne zadruge kako bi mogle pružati adekvatnu tehničku pomoć i savjetodavne usluge svojim kooperantima, kako bi prinos voća i povrća bio veći i kvalitetniji, što će uticati na značajno povećanje njihovih prihoda.

U okviru druge faze podrške, bit će ojačana konkurentnost zadruga, kroz osnaživanje kapaciteta u oblasti poslovnog upravljanja i marketinga, te poboljšanja procesa rada od otkupa, preko transporta, skladištenja, dorade i prerade, sve do predaje proizvoda krajnjim kupcima.

Osoblje CRS-a je tokom ove sedmice, u pratnji mentora i agronoma – polaznika treninga iz oblasti proizvodnje kornišona, boravilo u posjeti oglednim farmama u Kamenici pored Zvornika, Tišći kod Vlasenice i Konjević Polju, gdje su razgovarali s korisnicima farmi.

Procijenjeno je da će ukupan prinos kornišona na farmama biti veći od četiri tone, što je značajno više u odnosu na dosad proizvođenu količinu.

Jedan od primjera praktičnog djelovanja na terenu je uvezivanje Opšte poljoprivredne zadruge GIGA iz Bratunca s njemačkom firmom Kuhne, koja će otkupljivati proizvode od lokalnih uzgajivača, a preko navedene zadruge, čije je osoblje prošlo kroz treninge i počelo primjenjivati spomenute mehanizme.

Još jedan primjer je uvezivanje poljoprivrednih proizvođača u “lanac vrijednosti” preko firme Agrona, koja direktno izvozi lokalne proizvode u zemlje Evropske unije. Uporedo s pokretanjem oglednih farmi kornišona, sličan proces je u toku i za maline. Dosad je postavljeno 20 farmi u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Vlasenici.

CRS, organizacija prisutna u BiH već 23 godine, ostat će posvećena podršci lokalnim poljoprivrednicima u nadi da će, u skladu s mogućnostima i svojom misijom, doprinijeti blagostanju i dobrobiti svih stanovnika u lokalnim zajednicama širom BiH, saopćeno je iz CRS-a.