Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u jeku pandemije

Cvjeta prodaja i izgradnja montažnih kuća u BiH, izvozimo ih čak i u Angolu (VIDEO)

H24-SUMMER-LOVE-1a

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine. U jednoj bijeljinskoj firmi, koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, plasman je povećan za deset posto

U jeku pandemije korona virusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, ovo je postao izvozni proizvod broj jedan iz Semberije. Drvene montažne kuće iz Semberije idu u sve krajeve Evrope: Njemačku, Austriju, Švicarsku, Španiju, a završile su čak i u Angoli.

U “Steko centru”, jedinoj bijeljinskoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, kažu da ovih dana imaju pune ruke posla i da je izvoz povećan za oko deset posto.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz drvenih montažnih kuća u prvom polugodištu ove godine u prosjeku je veći za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, javlja BHRT.

U vrijeme pandemije mnogi su odlučili da se iz stambenih zgrada povuku u montažne kuće u prirodi.

Prednost ovih kuća je i brzina gradnje, pa se zbog toga sve više Evropljana odlučuje za njih.

Iako vlada uvriježeno mišljenje da se proizvode samo drvene brvnare, iz pogona u Semberiji za Njemačku odlaze čitave stambene zgrade i montažne vile.

Od bungalova do vikendica i drvenih kućica, pa sve do velikih vila. Montažne kuće postaju standard gradnje u Evropi, a sve više i kod nas. cijena kvadrata je od 400 do 750 maraka, a montaža traje od 15 do 30 dana i nakon mjesec dana imate kuću spremnu za useljenje.

Plasman drvenih montažnih kuća čini oko dva odsto ukupnog izvoza u drvnom sektoru Republike Srpske. Kako navode iz Privredne komore entiteta, iako na polugodišnjem nivou drvna industrija bilježi pad u izvozu, plasman prizvoda u ovom sektoru je i dalje veći od uvoza, što je ohrabrujuće, posebno u vrijeme pandemije.