Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski opozicionar

Alexei Navalny i dalje u komi, ljekari ne dozvoljavaju njegovo prebacivanje u Njemačku

navalny

Navalnyjeva glasnogovornica Kira Yarmysh na Twitteru je saopćila da ljekari bolnice u sibirskom gradu Omsku odbijaju odobriti Navalyjev transfer u Njemačku

Ruski opozicionar Alexei Navalny i dalje je u komi nakon što je jučer bez svijesti hospitaliziran pod sumnjom da je otrovan, a iz njegovog ureda tvrde da ljekari ne dozvoljavaju njegovo prebacivanje na liječenje u Njemačkoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navalnyjeva glasnogovornica Kira Yarmysh na Twitteru je saopćila da ljekari bolnice u sibirskom gradu Omsku odbijaju odobriti Navalyjev transfer u njemačku bolnicu.

“Glavni ljekar je kazao da je pacijentovo stanje nestabilno i da ne može biti transportiran. Odluka porodice nije dovoljna za transfer pacijenta“, navela je Yarmish.

Navalny je zbrinut na Odjelu intenzivne njege u bolnici u Omsku koji je od Berlina udaljen oko 4.200 kilometara, što je razdaljina za koju je potreban šestosatni let avionom.

Tokom jučerašnjeg povratka iz sibirskog Tomsa u Moskvu, 44-godišnji Navalny ostao je bez svijesti u avionu, a nakon prinudnog slijetanja hospitaliziran je u Omsku.

Iz njegovog ureda su saopćili da je avion sa svom potrebnom medicinskom opremom spreman da prebaci Navalnyja na njemačku kliniku.

Navalnyjev saveznik Ivan Zhdanov jutros je saopćio da je policija pronašla opasnu supstancu u Navalnyjevom organizmu, a zvanične institucije to još nisu potvrdile.

Glasnogovornica Yarmish izjavia je da je svaki trenutak odlaganja transfera sve veća opasnost po Navalyja, a ruske vlasti je optužila da žele zadržati pacijenta u bolnici sve dok otrovne materije više ne bude moguće otkriti.