Biznis

građani ogorčeni

Da li će i hrana pojeftiniti nakon pada cijena goriva?

29/07/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola

Nakon rekordnih cijena u junu i prvoj polovini jula, posljednjih nekoliko dana cijena goriva konačno je u blagom padu. Činjenica da gorivo pojeftinjuje vrlo malo ili nikako, u ovom trenutku, nema uticaja na cijene proizvoda koje bh. građani kupuju.

Svi koji su očekivali da će roba široke potrošnje pojeftiniti barem u istom procentu kao što je pojeftinilo gorivo, očito su bili u krivu. Građani su ogorčeni, javlja BHRT.

Za položaj u kom se nalaze dobar dio krivice snose i sami potrošači, odnosno građani.

– Mi itekako možemo uticati na sve ovo što se dešava, ali taj bunt treba biti jači. Ovako negodujemo tri četiri dana i to se sve naviklo u ovoj zemlji da poslije toga ipak svi rade onako kao što su naumili, kaže Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor.

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola.

– Gdje ima konkurencije tu će tržište najbrže reagovati i doće do pada cijena. Na žalost zbog izuzetnih regulativa i malog broja učesnika na određenim tržištima u BiH sporije pada cjena, tvrdi ekonomski analitičar Admir Čavalić.

– U ovoj situaciji kada imamo inflaciju uzimanje preko onoga što je moguće, dozvoljeno i korektno je u biti pljačka građana, tvrdi Zoran Pavlović, također ekonomski analitičar.

Pad cijena roba široke potrošnje ipak bi trebao uslijediti u augustu.

– Budući da je ljetna sezona. Budući da je povećan i priljev i dijaspore i turista u BiH skladišta se brže prazne. Sukladno tome punjenjem novim cijenama trebaju očekivati potrošači u BiH da dobiju nešto niže ili veće čak padove cijena prehrambenih proizvoda u narednom mjsecu, tvrdi Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH.

Promptna reakcija trgovaca kada nešto treba poskupiti, a vrlo spora u obrnutom pravcu, za većinu bh. građana je postala nešto normalno, na šta su navikli, što kritikuju, ali baš ništa ne preduzimaju. Zašto bi se trgovci onda drugačije i ponašali.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.