Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muratbegović za Fokus.ba: “Igman” bi bolje poslovao da su nam bolji ambasadori

muratbegovic

Ako je izvoz na svjetsko tržište osnovni parametar za vrednovanje kvaliteta proizvodnje, tada je preduzeće namjenske industrije “Igman” d.d. iz Konjica šampion bh. privrede.

Ova kompanija cjelokupnu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta, koja rentgenski nepogrešivo prepoznaju visoke sigurnosne standarde i industrijski kvalitet, što dolaze iz ove fabrike.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom “Igmana” Đahidom Muratbegovićem koji nas je upoznao sa uspjesima firme, te planovima za naredni period.

Igman” Konjic nesumnjivo je jedna od najuspješnijih i firmi i najvećih izvoznika u BiH. Na čemu zasnivate taj veliki uspjeh?

Prije svega na kvalitetu naših proizvoda, asortimanu, odnosno mogućnosti da u isto vrijeme proizvodimo municiju po istočnim i zapadnim standardima, te prihvatljivosti cijena i poštivanju dogovorenih rokova isporuke, te pozitivnoj klimi u kompaniji, poštovanju prema kupcima i dobavljačima.

Evo, na kraju smo godine. Kako ocjenjujete poslovanje “Igmana” u 2016. i koji su vam ciljevi u nadolazećoj 2017. godini?

Poslovna 2016. godina je do sada najuspješnija godina, a mislim na prihod, profit, broj zaposlenih prije svega. U istoj smo otvorili dva nova tržišta i po prvi put investirali u infrastrukturu i opremu preko 2 mil ionaKM.

Ciljevi u 2017. godini su za nijansu bolji nego u 2016. godinu u svakom pogledu. Narednu godinu prije svega vidim kao godinu investicija, novih ideja i zapošljavanja.

Bosanskohercegovačka privreda grca u problemima. Firme se gase, veliki broj građana odlazi u inostranstvo u potrazi za poslom. S kakvim se Vi najviše problema susrećete u BiH i koliko Vam država pomaže u prevazilaženju istih?

„IGMAN“ d.d. Konjic ima probleme kao i ostale kompanije u BiH, a to je, prije svega, dugo čekanje na uvozne i izvozne dozvole, te veliki doprinosi na plate. Također, problem predstavlja nefunkcionisanje platnog sistema sa ostatkom svijeta koji se ogleda kroz restrikcije međunarodnih organizacija i slabo razvijenu mrežu korespodentnih odnosa domaćih banaka.

Nedostatak kadrova, posebno u specijalnim zanimanjima, takđšer je jedan od problema, kao i loš marketing ambasadora i vojnih atašea u zemljama gdje smo prisutni.

Gdje vidite “Igman” u narednih 10 godina? Da li planirate proširenje proizvodnje ili ćete se usredotičiti na dodatno podizanje kvalitete Vaših proizvoda?

Igman vidim sa novim linijama ua proizvodnju pištoljske i lovačke minicije, kao i sa minimalno još 500 novih radnih mjesta. Kompaniju vidim među pet top firmi u svijetu, prije svega po asortimanu i kvalitetu.