Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić govorila 9. januara 1992.

BiH

Karadzic Plavsic

Na današnji dan 1992. godine predstavnici srpske nacionalnosti, predvođeni SDS-om, donijeli su odluku o uspostavljanju Srpske republike Bosne i Hercegovine, i to uoči referenduma, te proglašenja nezavisnosti BiH.

Danas će u sklopu obilježavanja ovog događaja vladajuće strukture u RS-u organizovati proslavu i pored zabrane Ustavnog suda BiH koji je tokom prošle godine praktično ukinuo 9. januar kao praznik.

Ovaj datum u proteklim je danima izazvao brojne kontroverze u bh. javnosti, upravo kao i 1992. godine, kada je RS praktično bila i uspostavljena.

Brojni transkripti sa zasjedanja tadašnje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, iz perioda 1991. i 1992. godine, u najmanju su ruku jezivi i jasno pokazuju fašizoidna nastojanja pojedinih zastupnika i lidera RS-a.

Na petoj po redu sjednici ove skupštine koja je održana upravo 9. januara 1992. godine govorila je i Biljana Plavšić, kasnije osuđena za ratne zločine pred Haškim tribunalom. U nastavku podsjećamo na dio njenog govora:

“Nijedan Srbin koji imalo drži do svog nacionalnog identiteta ne može pristati da bude pretopljen u bezimenog građanina u Bosni i Hercegovini, Bosni i Hercegovini, kojoj bi svi građani bili isti, recimo zeleni.

Dame i gospodo, ovim činom mi ne ispoljavamo nikakvu nacionalnu sebičnost niti učestvujemo u ostvarivanju navodne velikodržavne hegemonije. Krajnje je vrijeme da se jasno i glasno odbije optužba da stvaramo Veliku Srbiju na račun drugih naroda. Ako pogledamo kroz istoriju na teritoriju koju zauzima bilo koja od sadašnjih jugoslovenskih republika, granice zacrtane na AVNOJ-u granice koje su u Drugom svetskom ratu odredili partizani, pod vodstvom komunista dale su BiH najveću teritoriju još od srednjeg vijeka…

S druge strane Srbije, Crna Gora, ako hoćete i Hrvatska, po istom kriterijumu su u odnosu na Bosnu i Hercegovinu izrazito prikraćene. Pa zašto, po kojem pravu da sada egzistiraju Male Srbija, Mala Crna Gora, Mala Hrvatska a Velika Bosna i Hercegovina i to Velika Bosna i Hercegovina pod stvarnom vlašču jednog naroda i jednoga čoveka.“

Osim Biljane Plavšić pred Haškim tribunalom odgovaraju ili su osuđeni i ostali lideri Republike Srpske: Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i general Ratko Mladić.

Momčilo Krajišnik, osuđen je na 27 godina zatvora zbog učestvovanja u etničkom čišćenju. Sud mu je kasnije smanjio kaznu na 20 godina zatvora, a pušten je nakon odslužene dvije trećine kazne. Biljana Plavšić osuđena je na 11 godina zatvora zbog učestvovanja u progonu nesrpskog stanovništva i podržavanja kampanje etničkog razdvajanja.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić u Haškom tribunalu je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. On je proglašen krivim za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.