Biznis

hoćemo li u evropu?

Danci pokrenuli raspravu o uvođenju četverodnevne radne sedmice

14/01/2020

Osobe u dobi za zasnivanje porodice kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena

Nakon što je finska premijerka Sanna Marin nedavno izjavila da planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četverodnevne radne sedmice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj želila bi raditi manje sati u sedmici.

Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Osobe u dobi za zasnivanje porodice kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

Martin Faris Sawaed Nielsen

“Ljudi žele manje raditi nakon što napune 35 godina, što je dob u kojoj mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu djecu“, rekao je Martin Faris Sawaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je i kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 i 55 i 64 godina koje također podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Zanimljivo je da je sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo da bi željelo raditi više sati nego što to trenutno rade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.