Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dedić: Drvna industrija velika razvojna šansa za Federaciju BiH

zakon o sumama – dedic

Drvna industrija predstavlja veliku razvojnu šansu za Federaciju BiH. Imamo kvalitetnu domaću sirovinu, znanje, tehnologije ali i kvalitetne i prepoznate u svijetu drvene proizvode, prije svega namještaj – izjavio je za Fenu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić pred sutrašnju tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je posvećena stanju i perspektivama drvno-prerađivačke industrije u FBiH.

Također, kako je dodao, imamo i bogatu tradiciju iako je rat uništio velike kompanije kao što je naprimjer Šipad i trenutno se drvoprerađivačka industrija bazira uglavnom na malim preduzećima.

Dedić kaže da razloga za takvog stanja ima nekoliko. Prije svega, godinama nedostaju ulaganja i odgovarajući zakonski okvir. Tokom proteklih godina i federalno ministarstvo i državni nivo vlasti usmjerile su čitavu pažnju na poljoprivrednike. U sektoru drvne industrije nema ni poticaja ni subvencija, ni olakšica. Nedopustivo je, ističe Dedić, da još od 2009. godine čekamo ključan za drvoprerađivače zakon o šumama.

– Meni je ovaj zakon od samog početka mandata jedan od prioriteta, a s obzirom da smo nedavno završili javnu raspravu, njegovo usvajanje očekujem već u prvom polugodištu 2017. Uz pomoć Zakona o šumama mi ćemo konačno moći da u potpunosti iskoristimo sve potencijale drvne industrije. Prije svega, konačno ćemo riješiti najveći problem drvoprerađivača, a to je raspodjela sirovine – naglasio je Dedić.

Naveo je da naša drvna industrija ima više kapaciteta prerade nego sirovine na raspolaganju. Dosad umjesto da osiguramo drvo za domaće proizvođače, mi smo izvozili sirovinu i rasprodavali naše resurse po najnižim mogućim cijenama. Sve je to dovelo do apsurdne situacije da imamo 60 posto površine Federacije pod šumama i nedovoljno drva za pilane i fabrike namještaja.

– Upravo tu će se dogoditi najveća promjena. Zakon o šumama će donijeti kriterije za raspodjelu drvenih sortimenata iz državnih šuma. Pri raspodjeli drvne sirovine bit će data prednost firmama koje imaju veći stepen finalizacije proizvoda, poput fabrika namještaja – kazao je Dedić.

Drugim riječima, kako je dodao, izvozit ćemo ne jeftinu sirovinu, već puno skuplji namještaj proizveden u Bosni i Hercegovini uz pomoć domaće radne snage. Na taj način ćemo povećati vrijednost cjelokupnog izvoza, ali i otvoriti nova radna mjesta u drvnoj industriji.

– Mislim da je realno razmišljati o udvostručenju izvoza drvoprerađivačkog sektora do 2025. godine uz povećanje učešća proizvoda viših faza prerade drveta sa 35 posto na 65 posto. Prema našim projekcijama ovo bi povećalo ukupan broj uposlenih u ovoj industriji sa oko 16.000 u 2015. na 32.000 u 2025. godini – dodao je Dedić.

Ova grana privrede je izvozno orjentirana i kontinuirano bilježi pozitivne rezultate. Po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio je milijardu i 189 miliona KM. To je rast od 12,1 posto u odnosu na 2015. Bitno je napomenuti da se postepeno mjenja i struktura izvoza i da sve više izvozimo finalnih proizvoda. Izvoz namještaja činio je 37,7 posto od ukupnog izvoza drvne industrije BiH u 2016. godini.