Dedić: Iz budžeta Federacije BiH više sredstava za Krajinu

semsudin_dedic07

Vlada Federacije je na prošloj sjednici donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2018. Federalnom ministarstvu finansija s pozicije “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine kantoni”, a riječ je o finansiranju razvojnih projekata od najvećeg značaja za lokalne zajednice.

Tom Odlukom je Unsko-sanskom kantonu osigurano dva miliona KM.

Kako je za Fenu pojasnio Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ujedno predstavnik Krajine u Vladi FBiH Šemsudin Dedić, najviše sredstava je pripalo Gradu Bihaću.

– Za put prema vodopadu Štrbački buk u Nacionalnom Parku UNA, dakle projekt koji je ključan za razvoj turizma na prostoru USK-a, namjenjen je milion maraka, pola miliona za projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, te još 50.000 KM za izgradnju tribina na nogometnom stadionu NK Borac – neveo je.

Sanski Most će dobiti 140.000 KM za rekonstrukciju putne infrastrukture u naselju Fajtovci, Bosanska Krupa 110.000 KM za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta u naselju Kubeti, a Ključ 100.000 KM za sanaciju i asfaltiranje puta Tičevci – Hasići – Nezići.

Osim toga, u Bosanskom Petrovcu bit će napravljen priključak poslovne zone Goričani na kanalizacionu mrežu vrijedan 40.000 KM.

Dedić je naveo da je to značajan porast broja projekata koji će biti realizovani na području Unsko-sanskog kantona.

– Prošle godine po ovoj budžetskoj stavci smo imali dva projekta u dvije općine, ove godine sedam projekata realizovanih u pet općina. Ovo naravno nije kraj, jer će općine USK-a biti uključene i u druge razvojne projekte koje će Vlada Federacije realizovati u narednih nekoliko mjeseci iz budžetskih sredstava i uz podršku međunarodnih institucija i fondova – istakao je Dedić.

Smatra da su konačno rezultate donijeli njegovi apeli da se aktiviraju lokalne zajednice, te da umjesto da politiziraju pitanje podrške Sarajeva Krajini pripreme kvalitetne projekte i apliciraju s njima na sredstva koje je Vlada Federacije osigurala u ovogodišnjem budžetu.

– Dodajte do toga još pola miliona maraka koliko je budžetom svake godine dobija Nacionalni park Una, 2,5 miliona KM za aerodrom u Bihaću i 2,3 miliona KM za elektrifikaciju Unske pruge pa i druge projekte ministarstava, direkcija i agencija, i vidjet ćete da je Krajina ove godine dobila u federalnom budžetu mjesto koje zaslužuje – naglasio je Dedić, te dodao da će prvi rezultati tih investicija biti vidljivi već početkom jula za kad je najavljeno uspostavljanje željezničkog saobraćaja između Sarajeva i Bihaća.

Vlada Federacije je na prošloj sjednici donijela još jednu odluku vezanu za Unsko-sanski kanton – na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će uplaćeni doprinosi za 15 radnika Agrokomerca koji su stekli uslove za odlazak u penziju za šta su osigurana sredstva od više od 300.000 KM.

– Ovom i ranijim odlukama dosada su uplaćeni doprinosi i uvezan radni staž za više od 100 radnika tog preduzeća, a te aktivnosti bit će nastavljene i u narednom periodu – poručio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.