BiH

DF: Provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava

10/06/2018

Demokratska fronta (DF) BiH, povodom izjave Vrhbosanske nadbiskupije u vezi s provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u predmetu “Vrhbosanska nadbiskupija protiv BiH”, pozvala je nadležene institucije države na hitno provođenje te presude.

Demokratska fronta u saopćenju ističe da u potpunosti podržava provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava po navedenom predmetu, te smatraju da je pravo na imovinu jedno od osnovnih demokratskih prava, kako pojedinaca tako i kolektiva a u ovom konkretnom slučaju vjerskih zajednica.

S tim u vezi pozivaju i na provođenje ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić – Finci, Zornić i Pilav) jednako kao i na provođenje te presude.

– Pravo na imovinu i jednakopravnost glasa svakog građanina Bosne i Hercegovine neotuđivo je demokratsko pravo. Smatramo da se provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ne može vršiti selektivno. I sve vjerske zajednice i svi građani moraju biti jednaki pred zakonom – ističu iz DF-a.

Također, pozivaju i sve druge političke subjekte u Bosni i Hercegovini da bez izutetka podrže implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava “umjesto što rade na opstrukciji tog procesa i čine sve kako bi se diskriminacija proširila, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava”.

Demokratska fronta zalaže se za principijelno otklanjanje svih oblika diskriminacije kako prema pojednicima tako i prema kolektivima.

– Za takvu državu Bosnu i Hercegovinu se borimo, i to ćemo nastaviti da radimo – poručili su iz te stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.