Biznis

Dedić: Projekt navodnjavanja iznimno važan za poljoprivredu FBiH

27/02/2017

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas sa delegacijom Svjetske banke, predvođenom Davidom Michaudom, izvršnim direktorom Projekta razvoja navodnjavanja.

Ministar Dedić je istakao važnost svih projekata Svjetske banke koji se trenutno realiziraju na području Federacije BiH te je dodao da su oni ključni za razvoj cijele države BiH. Dodao je da je Projekt razvoja navodnjavanja iznimno važan za razvoj poljoprivrede jer se na taj način povećavaju i prinosi u proizvodnji, ostvaruje bolja iskorištenost poljoprivrednih površina, a u konačnici i otvaraju veće mogućnosti izvoza voća i povrća.

Michaud je istakao da i pored zastoja i prepreka s kojima se susreću u projektnim područjima, projekat ostvaruje napredak na izgradnji infrastrukture navodnjavanja. Nadalje, na sastanku su razmatrane tekuće aktivnosti izgradnje postrojenja i objekata za navodnjavanje te načini prevazilaženja problema. Razmatrani su i naredni koraci i aktivnosti u projektnim područjima, pri čemu je ministar Dedić dao svoju podršku nastavku projekta i daljnjim planiranim infrastrukturnim radovima.

Inače, razvojni cilj ovog projekat je unaprijediti učinak sistema navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u projektnim područjima: Živinice, Kalesija, Odžak, Foča-Ustikolina, Goražde, Čapljina i Široki Brijeg/Mostarsko blato. Ministar Dedić je kazao da je zemljište u ovim područjima plodno i prikladno za uzgajanje širokog spektra usjeva, a na današnjem sastanku razmatrano je i uključivanje drugih projektnih područja.

Prinosi usjeva i potencijalne opcije za uzgoj visokovrijednih usjeva i dvije sjetve godišnje ograničeni su u odsustvu navodnjavanja, što nadalje upućuje na značaj izgradnje infrastrukture navodnjavanja čemu ovaj projekt upravo doprinosi.

Iznos kredita koji je odobren za Federaciju BiH u okviru ovog projekta iznosi 22,9 miliona dolara. Projekt razvoja navodnjavanja sastoji se od tri komponente: infrastrukturnih investicija (83 posto projektnih troškova), modernizacije navodnjavanja (12 posto) i podrške implementaciji (5 posto). Osim radova na rehabilitaciji infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje, ovaj projekat jača kapacitet ministarstava, agencija za vode, savjetodavnih usluga za navodnjavanje u FBiH, te općina i kantona koji učestvuju u projektu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.