Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudić: Nismo zadovoljni Javnim RTV sistemom, ali ga ne treba ukinuti

BiH

javni servis debata

Udruga BH novinari nije zadovoljna funkcioniranjem Javnog RTV servisa BiH, ali to ne znači da ga se treba ukinuti ili pretvoriti u većinski nacionalne televizije, izjavila je generalna sekretarica Udruge “BH novinari” Borka Rudić.

Ona je tokom današnje javne rasprave o ustroju Javnog RTV sistema kazala kako je prijedlog osnovnog modela ustroja Javnog RTV servisa koju je ponudio Hrvatski narodni sabor BiH, preradikalan i teško izvediv, dok se o dopunskom modelu može raspravljati.

– Mislim da se kod dopunskog modela, u pozitivnoj i konstruktivnoj raspravi, može doći do kompromisnog rješenja – kazala je Rudić tokom rasprave koja se održala u Sarajevu, u organizaciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Istaknula je kako se prilikom traženja rješenja o transformaciji Javnog RTV sistema trebaju uvažavati, ne samo potrebe konstitutivnih naroda, već i ostalih građana te da je u raspravu potrebno uključiti i novinare te djelatnike Javnog RTV servisa.

Rudić je dodala kako će u pismenom obliku poslati sve komentare na prijedloge ustroja Javnog RTV servisa.

Nakon današnje javne rasprave, kako je rečeno, u roku od 21 dana omogućit će se dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, nakon čega bi slijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta novog zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

HNS BiH je danas u Sarajevu prezentirao prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH, odnosno njegov osnovni model, koji predviđa da Javni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis (BHRT H, BHRT B, BHRT S), te jedan servis na razini BiH koji će se referirati na potrebe svih građana (BHRT 1).

Sjedišta četiriju javnih servisa bila bi u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

Predstavljen je i dopunski model prema kojem bi RTV sistem bio sastavljen od krovnog BHRT servisa, RTRS-a i Radiotelevizije Federacije BiH koja bi se sastojala od dva servisa, jednog koji bi u pravilu emitirao na bosanskom (RTV FBiH 1), i drugog koji bi u pravilu emitirao na hrvatskom jeziku (RTV FBiH 2).