Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dejan je mogao otići iz BiH, no ostao je i napravio nešto

dejan kosanic2

Iako svaki dan raste broj firmi sa blokiranim računima, mladi sami sebi mogu osigurati zaposlenje. To nije rezultat sistema, pomoći administracije, nego želje i volje za radom.

Da se u BiH uz dobru ideju i upornost može nešto pokrenuti, dokaz je mladi Mostarac Dejan Kosanić koji je odlučio da ne čeka na posao već je preuzeo stvari u svoje ruke. Zajedno s prijateljima pokrenuo je vlastiti biznis. Rješenje su pronašli u proizvodnji organske hrane.

dejan kosanic1

“Prošle godine smo pokrenuli organsku proizvodnju povrća, sad se širimo na aromatično bilje i začinsko bilje i glavni cilj zbog čega smo pokrenuli ovu priču je da bi ostali u našoj zemlji, počeli se baviti nekom finom djelatnošću i našim ljudima ponudili zdravu hranu”, kazao je Dejan Kosanić za N1.

Dejan kaže da je imao mnogo prilika za odlazak iz Bosne i Hercegovine i sreću potražiti u drugoj državi, ali ipak je ostao u želji da napravi nešto, u tome je i uspio i zbog toga ne krije svoje zadovoljstvo.

dejan kosanic3

“Jednostavno nisam mogao otići iz ovog raja i zemlje koja je plodna za sve vrste, za svaku sreću, za svačiji život, samo se treba malo potruditi i naći ono što želite da se bavite i biti ustrajni u tome, sigurno ćete biti i sretni i uspješni”, dodao je Kosanić.

Zadovoljan je i reakcijom kupaca, prodaja se vrši putem društvenih mreža, najprije su kupci bili poznanici i prijatelji, a kasnije se taj krug počeo širiti.

dejan kosanic5

Uspješna proizvodnja i dobri rezultati ohrabrili su ove mlade ljude i dali im za pravo da razmišljaju o pokretanju zadruge za organsku proizvodnju hrane i da u to uključe što više nezaposlenih ljudi, u nadi da će se odlazak mladih van granica BiH smanjiti, jer kako kažu odlazak jednog mladog čovjeka iz države je nenadoknadivi gubitak.