Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Vlade TK posjetila “Konjuh” d.d. u stečaju

tk_vlada_posjeta_konjuh

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je posjetila Fabriku namještaja “Konjuh” u Živinicama kako bi dali podršku radu te fabrike i pozvali građane da još jednom pokažu patriotizam i pomognu stabilizaciji poslovanja.

Već naredne sedmice trebali bi biti nastavljeni i pregovori s potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke nakon čega bi trebala biti ‘rasvijetljena’ sudbina tog nekadašnjeg giganta koji, iako u stečaju, od oktobra prošle godine nastavlja s proizvodnjom.

U pogonima je trenutno uposleno 27 radnika koji izrađuju namještaj koji puni učionice, kancelarije i domove širom BiH.

Premijer TK Bego Gutić rekao je da ga raduje da se povjerenje kupaca polako vraća u “Konjuh”.

– Iz informacije koje smo čuli od stečajnog upravnika, stari strateški partneri sa kojima je “Konjuh” već radio polako se vraćaju, a već su dogovoreni i određeni poslovi. S druge strane, tu smo i da vidimo kako i na koji način doći do strateškog partnera koji bi preuzeo “Konjuh” jer rješenje nije pokretanje proizvodnje u stečaju, to može biti privremeno. Naš krajnji cilj je da, zajedno sa stečajnim upravnikom i organima stečajnog postupka, povjeriocima i skupštinom, pokušamo doći od strateškog partnera koji bi kupio “Konjuh” i zadržao proizvodnju – naveo je Gutić.

Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić kazao je da se nadaju da će kroz određene veće serije koje trebaju dobiti omogućiti kontinuiranu proizvodnju za 50 do 100 radnika i onda čekati da “Konjuh” bude prodat nekome ko će nastaviti djelatnost.

– Suština je u tome da će proizvodni dio biti odvojen kao jedna cjelina i da neće biti parcijalnih prodaja. Na taj način ćemo pokušati da privolimo potencijalnog kupca kada kupi cjelinu onda će vjerovatno i nastavi proizvodnju – istakao je Kunalić.

Kada je u pitanju ljudski potencijal, mašine i tehnologija svi uslovi su ispunjeni. Ostaje da i građani kupovinom Konjuhovog namještaja podrže njegove radnike, zaključeno je danas, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.