Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krišto: Ono što piše u Magazinovićevoj rezoluciji ponižavajuće za BiH

parlament bih kristo borjana
Borjana Krišto

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) izjavila je novinarima da Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatskе, koju je predložio poslanik Saša Magazinović, prije svega, nema poslovničko utemeljenje.

– Svaki zastupnik, po Poslovniku Zastupničkog doma, može podnositi određene inicijative, rezolucije, ali te inicijative trebaju da određuju smjernice za institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, Vijeće ministara, pa i institucije zakonodavne i izvršne vlasti, a nikako za institucije drugih zemalja – istaknula je Krišto.

Dodala je da, u formalno-pravnom smislu, ono što je napisano od preambule do onoga što obvezuje institucije Vlade Republike Hrvatske i Sabora, „uistinu je tako ponižavajuće, ne za Republiku Hrvatsku, nego za BiH“.

– Republika Hrvatska ništa drugo ne želi nego dobro Bosni i Hercegovini kao susjednoj zemlji. Želi u njoj politički mir, stabilnost, prosperitet, želi da bude uistinu država tri jednakopravna naroda – ustvrdila je Krišto.

Jer, nastavila je ona, stabilnost BiH je stabilnost i mir kako za Hrvatsku tako i za sve zemlje okruženja, za čitav region.

– Rekla sam da ne bi bilo dobro i da bi to bila zolupotreba ovog visokog doma, da uopće raspravalja o takvim rezolucijama, nego treba da jednostavno razvija dobrosusjedske, prijateljske odnose s Republikom Hrvatskom koja Bosni i Hercegovini čini mnogo toga kad je u pitanju i evropski put, u smislu pravne, stručne, političke i svake druge pomoći – kazala je Krišto.

Dodala je da je iznenađena onim što je pročitala u prijedlogu teksta.

S druge strane, vjeruje da će, kako je kazala, svi zastupnici držati do digniteta i pokazati na takav način da žele dobro BiH i da neće naći poslovničko utemeljenje za izjašnjavanje o jednoj ovakvoj rezoluciji, „jer uistinu ona to i nema“.

– To je, po meni, za svaku vrstu osude kad su u pitanju odnosi sa susjedima, bez obzira na to da li se radilo o Republici Hrvatskoj ili o nekim drugim zemljama iz okruženja – zaključila je Krišto.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je danas da je Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske, koja je danas pred poslanicima Doma, dobronamjeran.

Rezoluciju je, između ostaloga, predložio jer smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari BiH, te je identificirao probleme koje imaju unutar svoje države, pozivajući ih da ih riješe.

Krišto: Nužna izmjena Izbornog zakona BiH, sutra sjednica Interresorne grupe

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) izjavila je Feni da je danas trebala biti održana sjednica Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakona BiH.

Po njenim riječima, ta sjednica je bila dogovrena na način da će biti održana ukoliko ne bude sjednice Zastupničkog doma.

– Sjednica Zastupničkog doma je danas održana i u tom smislu smo rekli, ukoliko ne bude danas da će sutra biti – kazala je Krišto, dodajući da je sjednica planirana za sutra u isto vrijeme.

Ona je istaknula da je uistinu nužna izmjena Izbornog zakona BiH.

– Nužna je demokratizacija cjelokupnih odnosa unutar BiH, da se stvari kad su u pitanju odluke Ustavnog suda izmijene, ispoštuju. Da ispoštujemo i oduku Ustavnog suda za Grad Mostar, da građani u gradu Mostaru mogu normalno izići na izbore, da im ne bude uskraćeno njihovo temeljno demokratsko pravo – istaknula je Krišto.

Dodala je da će se uime HDZ-a BiH, kao politički predstavnici, potruditi da dostave svoje prijedloge izmjena, da budu konstruktivni, da u atmosferi uvažavanja, izgradnje povjerenja i konsenzusa koji je potreban, dođu do stvari koje su dobre i koje su nužne kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

– Meni je žao što u ovom trenutku nemamo, na neki način, na parlamentarnoj razini dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava BiH, pa da možemo ići i na stvari koje nam to traže. Ali barem ono što nam je ostalo, da običnom većinom u jednom i drugom domu možemo izglasati te izmjene koje su nužne – navela je Krišto.

Sigurno bi, dodala je ona, trebali svi ići u tom pravcu, „učiniti nešto kako ne bi kočili ove druge procese i ekonomsko-socijalne reforme koje su nam nužne, koje od nas svi narodi i građani očekuje“.

Upitana da li je optimist da će u ovoj godini biti izmijenjen Izborni zakon BiH, odgovorila je da bi trebali uložiti napore “da dođemo do promjena“.

– Nadam se da će kod svih proraditi razum i da će odgovornost staviti na prvo mjesto spram svih onih koji su nas birali i da ćemo učiniti iskorak. U ovom trenutku sam optimistična. Dat ćemo svoj doprinos u onom kapacitetu koji mi imamo kao politički predstavnici hvratskog naroda, konkretno HDZ-a BiH – zaključila je Krišto.