Sarajevo

Deset novih kompanija usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Povelj-ljudskaprava (1)

Kompanije koje su danas potpisale Povelju uglavnom se bave razvojem softvera i internetskih tehnologija i najvećim dijelom rade na stranom tržištu

Deset novih kompanija danas je u Sarajevu prihvatilo i usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprečavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, te prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju je realizovana uz finansijsku podršku Evropske unije, a razvijena je u okviru projekta „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“, od Instituta za razvoj mladih KULT, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Kompanije koje su danas potpisale Povelju uglavnom se bave razvojem softvera i internetskih tehnologija i najvećim dijelom rade na stranom tržištu.

Potpisnice Povelje su: Tershouse d.o.o., Pear Shadow, MKODE d.o.o. Sarajevo, OR SaCode, Ankeboot d.o.o., Light Sail Solution d.o.o., OD UNRAVEL, Aqua Digital BH d.o.o., Ministry of Programming i Flower Factory d.o.o.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju nastala je na bazi vodećih principa Ujedinjenih nacija i prvi je korak ka kreiranju državnog akcionog plana o poštivanju ljudskih prava u poslovnom sektoru, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.