Deset posto bh. kompanija posjeduje certifikat o bonitetnoj izvrsnosti

bisnode

Certifikat o bonitetnoj izvrsnosti u Bosni i Hercegovini posjeduje nešto više od 3.000 kompanija, što je 10 posto od ukupnog broja u našoj zemlji, istaknuto je na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu u organizaciji bonitetne kuće Bisnode BH.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata. Preduzeća s bonitetnom izvrsnošću ispunjavaju kriterije za ostvarenje manje vjerojatnoće da će u narednih dvanaest mjeseci zabilježiti stečaj ili brisanje subjekta iz poslovnog registra.

Ova vrsta certifikacije je praksa u međunarodnom okruženju na osnovu koje kompanije utvrđuju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja potvrdu izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju te olakšava izbor najboljih partnera.

Direktorica bonitetne kuće Bisnode BH Zlata Mulać izjavila je da ova kompanija prisutna širom svijeta, u 220 zemalja. U BiH nastoje poslovnim partnerima pružiti mogućnost provjere svog novog kupca ili dobavljača.

“Jedna od tih provjera je i certifikat o bonitetnoj izvrnosti koji praktično predstavlja sigurnost u poslovanju. Bisnode certifikat se razlikuje od drugih po tome što je međunarodno priznat”, rekla je Mulać.

Zamjenik sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović istakao je da je za bh, kompanije iznimno važno da mogu provjeriti poslovnog partnera prije stupanja u poslovne odnose.

“Svakodnevno nam se javljaju privrednici koji kažu da se dešavaju prevare u poslovnom okruženju i to je već greška, jer se bavimo posljedicama odnosa između privrednih subjekata. Zato želimo na ovaj način da damo podstrek kompanijama koje se bave bonitetom kako bi radile u interesu bh. privrede”, kazao je Bajramović.

Od bonitetno izvrsnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, 35,5 posto posluje u Republici Srpskoj, a 64,5 posto njih u Federaciji BIH. Najviše bonitetno izvrsnih preduzeća je u djelatnosti trgovine, tačnije trgovini na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, gdje je inače registrirano i najviše pravnih lica u BiH.