mala i srednja preduzeća

Diaspora Invest dijeli bespovratna sredstva firmama u iznosu do 50.000 KM

diaspora invest (1)

Cilj projekta je povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, odnosno prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini

USAID Diaspora Invest i Privredna komora Unsko-sanskog kantona predstavili su danas Javni poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava malim i srednjim preduzećima, koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Cilj projekta je povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, odnosno prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

– Ovo je šesti javni poziv, koji se raspisuje u okviru USAID projekta Diaspora Invest. Radi se o programu, u kojem firme koje postoje maksimalno tri godine, mogu aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu do 50.000 KM. Do sada su dodijeljena sredstva za 49 firmi, među kojima su bila i preduzeća s područja USK. Općenito ovaj region je poznat po jakoj vezi s dijasporom, tako da su i neka od najuspješnijih preduzeća u vlasništvu ili suvlasništvu ljudi koji trenutno žive van BiH – rekao je predsjednik Business centra BH dijaspore Armin Alijagić.

Vlasniku bihaćke firme koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije Nusretu Šabiću, ova sredstva bi dobrodošla zbog nabavke novih mašina i širenja obima poslova.

– Firmu sam otvorio vlastitim sredstvima, prije šest mjeseci. Cilj mi je bio da osiguram svoju egzistenciju, ali da u tome pomognem i još nekome. Trenutno su pored mene, zaposlena još tri čovjeka i želim unaprijediti poslovanje. Sredstva bih eventualno iskoristio za nabavku mašina i širenje posla – kazao je Šabić.

Grant podrška inače se fokusira na sektore poljoprivrede, energetike, turizma, metaloprerađivačkog , drvnoprerađivačkog i druge proizvodno – prerađivačke sektore, kao i na informacijske i komunikacijske tehnologije.