Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iako je najavljivano

Mostaru prijeti ekološka katastrofa: Nema vanrednog stanja zbog smeća

civilna zastita smece mostar-1

Štab Civilne zaštite Grada Mostara okončao je sjednicu na kojoj je jedina tema bila problem sa odlaganjem otpada usljed blokade deponije Uborak

Štab Civilne zaštite Grada Mostara okončao je sjednicu na kojoj je jedina tema bila problem sa odlaganjem otpada usljed blokade deponije Uborak.

Zabrinuti za zdravlje građana nakon što je evidentiran prvi slučaj korona virusa u našoj zemlji, iz Štaba su zamolili aktiviste Inicijative Jer nas se tiče za razumijevanje, uz apel za deblokadom deponije, obzirom da smeće kako kažu, može doprinijeti širenju opasnog virusa.

Vanredno stanje, iako je najavljivano, danas nije proglašeno, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Prethodno je u Gradskoj vijećnici održan sastanak aktivista sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, na kojem je prvi čovjek Mostara građanima ponudio sporazum, o kojem će se kako su kazali po završetku, naknadno očitovati. Bešlić je u izjavi za medije po okončanju sjednice Štaba rekao kako građane nastanjene u blizini Uborka potpuno razumije, ali i kako oni nemaju pravo držati sugrađane kao taoce. Sporazum koji je ponudio, tvrdi, uvažava sve njihove zahtjeve.

“Apeliramo i molimo za razumijevanje – ukoliko se sutra desi pandemija i dokaže da je smeće na ulicama doprinijelo širenju, u tom slučaju i oni mogu sudski odgovarati. Ne daj Bože da do toga dođe. Mi tražimo dogovor. Sve tačke sporazuma koji smo postigli u junu 2019. godine sam ispunio. Oni danas imaju nove zahtjeve. Što se tiče novih lokacija, nama su prije svega potrebne studije. Mi možemo osigurati novce za njihovu izradu. Tu više ništa nije sporno“, rekao je Bešlić.

Otkrio je i kako je od stranačkih vrhova vladajućih HDZ-a i SDA zatražio pomoć i inicijativu prema vladama FBiH i HNK, a što bi na koncu dovelo do osiguranja materijalnih sredstava za poboljšanje uslova na deponiji. Tvrdi i kako za ispunjenje onoga što aktivisti danas traže, niko nema ovlaštenje izuzev Gradskog vijeća.

“Aktivisti traže da se deponija ne proširi na lijevu obalu potoka Sušica, gdje je ranije izvršen proces eksproprijacije, i to temeljem prostornog i regulacionog plana. Osobno ne mogu mijenjati odluke Gradskog vijeća. Očito je da su došli svjesno u namjeri da se ne dogovorimo, uz insistiranje da potpišem nešto za što nisam nadležan. Javnost mora da zna da je sve što su tražili od mene, a što je u mojoj nadležnosti, već prihvaćeno“, dodao je Bešlić.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Grada Mostara Predrag Šupljeglav rekao je da je stav da je rješenje koje je jutros ponudio gradonačelnik dobro, te da je u skladu sa trenutnim mogućnostima.

“Pozivam predstavnike Inicijative Jer nas se tiče da zajednički počnu raditi sa službama. Danas se neće proglasiti stanje nesreće, ali ukoliko se skoro ne pristupi odvozu otpada, bit ćemo primorani i na to“, poručio je Šupljeglav.

Direktor Doma zdravlja Mostar Miro Kordić također je apelovao na aktiviste i građane na sjeveru Mostara da se povuku i dozvole odvoz smeća, prije svega zbog prijetnje korona virusom.

”Pitanje je dana kada ćemo virus imati i u Mostaru. Komunalni otpad na ulicama u 90 posto slučajeva je biološki. Korona preživljava devet dana na normalnoj, suhoj podlozi. Zamislite koliko bi taj virus živio na biološkom otpadu. Ovdje je riječ o hiljadu tona otpada. Stoga molim nadležne da se ovo riješi, jer već imamo pandemiju“, upozorio je Kordić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić. On je podsjetio da se smeće nakon deblokade početkom decembra normalno odvozilo na Uborak sve do 22. februara, kada su mještani blokirali saobraćajnice.

“Dosad smo postupali shodno Zakonu o prekršajima, izdajući samo prekršajne naloge. Nedavno su podneseni zahtjevi za sudskim odlučivanjem. Danas smo zaključili da ne primjenjujemo silu, odnosno da se i dalje pregovara. Želimo mirno rješenje i čist grad“, dodao je Jelonjić.

Smeće na ulicama gomila se od 22. februara, kada su nezadovoljni građani blokirali saobraćajnice, zbog kako kažu nemara i indolentnosti nadležnih po pitanju novih lokacija za deponiju. Prethodna blokada razbijena je uz primjenu sile početkom decembra prošle godine.