Digitalna transformacija Microsoftova preporuka kompanijama

FNA_52300

Bez digitalne transformacije kompanije ne mogu biti konkurentne na globalnom tržištu, zaključak je sedme trodnevne Microsoftove NetWork konferencije koja je danas završena u Neumu.

Direktor programa konferencije ”Na sedmom nebu” Enis Šahinović nakon zatvaranja novinarima je kazao da se svaka djelatnost može digitalizirati uz kvalitetan kadar.

Pojašnjava da je prvi korak za firmu koja kreće od početka prestanak korištenja papira unutar organizacije. Svaka kompanija ima veliki broj podataka, a Šahinović ističe da je najlakši način pohrane digitalni.

– Druga prednost digitalne transformacije je produktivnost s bilo kojeg mjesta. Situacija da podaci ostanu na poslu i da nisu dostupni poslije radnog vremena je prevaziđena – naglasio je Šahinović.

Osim toga, dodaje, današnji poslodavci od uposlenika očekuju da su dostupni u svakom momentu.

– Ušteda je na, prije svega, vremenu, a nakon toga i svih resursa. Sve ovo ne znači smanjenje radnih mjesta, ključna riječ je transformacija, to je samo kulturološka promjena unutar organizacije – kazao je Šahinović.

Osim digitalne transformacije akcent Microsoftove konferencije bio je na sigurnosti. Šahinović naglašava da je to usko vezano za digitalnu transformaciju.

U vezi s tim drugog dana konferencije održan je okrugli sto ”Cyber security” s kojeg je poručeno da je neophodno podizanje svijesti o opasnosti cyber kriminala u stručnoj javnosti, i kod građana, a jedan od zaključaka je da su građani važan faktor u zaštiti od cyber kriminala.

Također, naglašena je važnost edukacije studenata i mladih ljudi te obuke kadra u procesu digitalne transformacije i informacionih tehnologija.

Sedma Microsoft konferencija, treća održana u Neumu, okupila je više od 900 učesnika koji su razmijenili iskustva iz svijeta biznisa i informacionih tehnologija.

Iz Microsofta BiH su istakli da sada nose veliku odgovornost, s obzirom na to da je NetWork konferencija, po riječima organizatora, postala najveća poslovno-tehnološka konferencija u BiH.

Šahinović, direktor programa konferencije, najavio je da će NetWork biti održan i naredne godine. Naglasio je da su zadovoljni, a da su kvalitet potvrdili i komentari učesnika.

Tokom konferencijskih aktivnosti brojne kompanije su naglasile prednost digitalne transformacije, među kojima su Lenovo, HT Eronet, Logosoft, Philips te Infodom.