Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

masovna prodaja

Dionice evropskih banaka pretrpjele najveći pad u godinu dana

novac pare euro euri DB

Padovi su pojačali strahove da bi nakon drugog najvećeg kolapsa američkog bankarstva u povijesti moglo uslijediti daljnje propadanje slabijih banaka

 Dionice evropskih banaka pretrpjele su u ponedjeljak najveći pad u godinu dana.

Ulagači su masovno prodavali dionice evropskih banaka treći dan zaredom u ponedjeljak, uprkos  dramatičnim potezima koje su tokom vikenda poduzele vlade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva da ojačaju povjerenje u finansijski sistem nakon kolapsa banke Silicijske doline u petak.

Evropski referentni indeks Stoxx Europe 600 Banks, koji prati 42 velike banke u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu, pao je 5,6 posto do sredine poslijepodneva – zabilježivši najveći pad od ožujka prošle godine. Širi indeks Stoxx Europe 600 pao je 2,1 posto, dok je bankovni FTSE 100 (UKX) pao 2,2 posto.

Dionice posrnule švicarske banke Credit Suisse (AMJL) pale su 12 posto na novu rekordno nisku razinu, prije nego što su se oporavile. Dionice HSBC (FTRXX) pale su 3,8 posto, Barclays (ATMP) 5,7 posto, Deutsche Bank (DB) 4,3 posto i talijanskogi Unicredita (UNCFF) 7,5 posto.

Padovi su pojačali strahove da bi nakon drugog najvećeg kolapsa američkog bankarstva u povijesti moglo uslijediti daljnje propadanje slabijih banaka. To je unatoč intervencijama dužnosnika s obje strane Atlantika kako bi zaustavili paniku i relativno ograničenoj izloženosti među evropskim bankama SVB-u i njegovim klijentima.

– Ulagači su još uvijek potreseni događajima u proteklih nekoliko dana – rekla je za CNN Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta investicijske platforme Hargreaves Lansdown, javlja SEEbiz.