mozambik i malavi

Super snažna oluja poharale dvije države, više od stotinu je poginulih

mm

Freddy je jedna od najjačih oluja ikada zabilježenih na južnoj hemisferi i mogla bi biti najdugotrajniji tropski ciklon, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji

Mozambik i Malavi su analizirali štetu tropske oluje Freddy, koja je usmrtila više od 100 ljudi, povrijedila desetine i ostavila trag razaranja dok je po drugi put u mjesec dana prošla kroz južnu Afriku tokom vikenda.

Freddy je jedna od najjačih oluja ikada zabilježenih na južnoj hemisferi i mogla bi biti najdugotrajniji tropski ciklon, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

U subotu je stigla u centralni Mozambik, iščupala krovove sa zgrada i dovela do velikih poplava oko luke Quelimane, prije nego što je krenula prema unutrašnjosti prema Malaviju s običnim kišama koje su izazvale klizišta.

Potpuni obim štete i gubitka života posebno u Mozambiku još nije poznat, jer je u nekim dijelovima pogođenog područja prekinuto napajanje i telefonski signal, javlja France 24.

U oluji je u Malaviju poginulo 99 ljudi, uključujući 85 u glavnom trgovačkom centru Blantyre, rekao je povjerenik Odjela za upravljanje katastrofama Charles Kalemba na brifingu za novinare.

Ukupan broj smrtno stradalih u oluji Freddy u Mozambiku, Malaviju i Madagaskaru od kada je prvi put stigla na kopno prošlog mjeseca, sada iznosi oko 136.