Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael O'Leary

Direktor Ryanaira: Nećemo otkazivati letove unatoč karanteni

ryanair avion banja luka
ryanair – banja luka

Upitan hoće li Ryanair otkazati letove u julu i avgustu ako karantina tada ostane na snazi, O'Leary je rekao da neće otkazivati letove

Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair neće otkazati letove za i iz Velike Britanije usprkos uvođenju 14-dnevne karantine za međunarodne putnike s obzirom na to da hiljade Britanaca i dalje rezerviraju odmore, izjavio je direktor kompanije Michael O'Leary.

Pravilo dvosedmične karantine za sve koji dolaze u Veliku Britaniju na snazi je od ponedjeljka, iako su Ryanair, najveća evropska niskobudžetna aviokompanija, EasyJet i vlasnik British Airwaysa IAG zaprijetili sudom smatrajući to prestrogim potezima koji će osakatiti britanski turistički sektor.

Karantena je uvedena kako bi se spriječio ponovni porast zaraženih covidom-19. U Engleskoj će se kršenje pravila kažnjavati novčanom kaznom od hiljadu funti. Svake tri sedmice će se revidirati pravila.

Uspostava zračnih mostova pregovara se s nekim od vodećih evropskih destinacija poput Portugala.

Upitan hoće li Ryanair otkazati letove u julu i avgustu ako karantina tada ostane na snazi, O'Leary je rekao da neće otkazivati letove.

“Britanci ignoriraju ovu karantinu. Oni znaju da je to glupost”, rekao je O'Leary.

Budući da su od kraja marta avioni prizemljeni širom svijeta, aviokompanije su se nadale da će početi letjeti od jula kako bi spasile ljetnu sezonu.

Tri aviokompanije poslale su protokolarno pismo, nakon kojeg može uslijediti pravni postupak kojim bi se britanski plan karantine proglasilo potpuno neopravdanim i nerazmjernim.

O'Leary očekuje da će britanski turisti ipak rezervirati godišnje odmore u Evropi, ali i da će evropski turisti odustati od putovanja u Britaniju, pogađajući tako domaći turistički sektor.