Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dževad Halilčević

Direktor tuzlanskog aerodroma: U toku pregovori s dvije aviokompanije

dzevad halilcevic
Foto: Fena/ Arhiva
Halilčević: Za 15-ak dana očekujemo epilog

Zamoljeni smo od aviokompanija sa kojim pregovaramo da ne otkrivamo o kome je riječ, kaže Halilčević

Mađarska niskobudžetna aviokompanija Wizz Air 1. septembra je s Međunarodnog aerodroma Tuzla povukla jedan bazni avion, a najavili su kako će 12. septembra povući i drugi što će u praksi značiti kako će tuzlanski aerodrom za tu kompaniju biti stanica, a ne baza.

Direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević u razgovoru za Fenu ističe kako su u toku pregovori sa dvije aviokompanije koje bi mogle popuniti prazninu nastalu redukcijom letova kompanije WizzAir.

-Zamoljeni smo od aviokompanija sa kojim pregovaramo da ne otkrivamo o kome je riječ. Za nekih 15-ak dana očekujemo epilog, odnosno pozitivan ishod pregovora kako bi formirali zimski red letenja koji počinje 1. novembra. Cilj nam je da imamo jedan bazni avion – kaže Halilčević.

Još uvijek su u toku razgovori sa Wizz Airom koji je ostvario dobre rezultate u proteklih desetak godina.

-Mislim da su njihovi problemi drugačije prirode, odnosno da im nedostaje članova posade i letjelica, te se odlučuju na redukciju letova. Ostavili su, tako da kažem, potentne linije sa MAT-a. Ali ako povuku i drugi bazni avion onda smo za njih stanica, a ne baza – kaže Halilčević.

Podsjećanja radi, usvojen je jednogodišnji moratorij na naplatu takse od po 3 KM po putniku. U tom periodu će se vidjeti efekti takve odluke te da li će aerodromi u BiH uspjeti dogovoriti saradnju s niskobudžetnim aviokompanijama.

70 hiljada putnika s tuzlanskog aerodroma

Wizz Air je iz Tuzle, kao svoje baze, jedno vrijeme letio na čak 16 destinacija. Jasno je da se javila velika praznina koju hitno treba popuniti.

– Cilj nam je da ugovor potpišemo što prije, da bi imali što više vremena za promociju i prodaju karata – dodaje Halilčević.

Inače, ova godina je rekordna za MAT po broju putnik. Da bi se ovaj nivo poslovanja održao potrebno je hitno naći zamjenu za Wizz Air.

– U julu i avgustu smo imali preko 70 hiljada putnika. U prvih osam mjeseci preko 510 hiljada. S obzirom da nam je plan za ovu godinu 600 hiljada, brojke sve govore – zaključio je Halilčević.