Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obećavajuće vijesti

Tuzlanski aerodrom blizu dogovora s kompanijom koja će zamijeniti Wizz Air

avion wizz air
Foto: Unsplash

Prošlog mjeseca, hrvatski Trade Air potvrdio je da je u pregovorima sa Aerodromom Tuzla oko stacioniranja jednog od svojih aviona iz porodice Airbus A320 u gradu

Tuzlanski aerodrom je u završnoj fazi pregovora s prihevoznikom koji će zamijeniti Wizz Air. Podsjećamo, Wizz Air će zatvoriti svoju bazu u gradu i ukinuti većinu svojih ruta.

Riječ je o zračnom prijevozniku koji nije Ryanair, a koji je prekinuo svoje operacije iz zračne luke ranije ovog ljeta.

– U pregovorima smo s dva zračna prijevoznika. Jedan od njih spreman je započeti s radom ovog novembra. Uvjereni smo da će to biti adekvatna zamjena. Aviokompanija bi za početak imala jedan avion baziran na našem aerodromu, što bi joj omogućilo preuzimanje dijela putničkog potencijala koji će ostati neiskorišten nakon smanjenja operacija Wizz Aira, rekao je generalni direktor Aerodroma Dževad Halilčević.

Halilčević je napomenuo da još uvijek traju “opsežni pregovori“ i nakon što sve finaliziraju, službeno će uspostaviti saradnju te ćemo moći iznositi više detalja.

Prošlog mjeseca, hrvatski Trade Air potvrdio je da je u pregovorima sa Aerodromom Tuzla oko stacioniranja jednog od svojih aviona iz porodice Airbus A320 u gradu.

Trade Air je spreman dati svoje avione na iznajmljivanje, odnosno wet-leasing tuzlanskoj zračnoj luci. Dok bi Aerodrom Tuzla morao planirati rute i prodaju.

Nejasno je je li Halilčević u ovom slučaju mislio na Trade Air, piše Ex-Yu Aviation News.

Ukinuta taksa od 3 KM

Predstavnički dom Parlamentarne sktupštine BiH usvojio je incijativu kojom se uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu aerodromske takse od 3 KM po odlazećem putniku na aerodromima u BiH.

Nihad Omerović, zastupnik koji je pokrenuo ovu inicijativu, kazao je da je tražio poptuno ukidanje aerodromske takse.

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banjaluka potpisali su nedavno zajedničku inicijativu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH. U njoj su tražili da se van snage stavi odluka o naplaćivanju takse za putnike.