Marin Raspudić

Direktor Zračne luke Mostar: Bez pomoći države, neka nam je Bog na pomoći

marin raspudic aerodrom

Direktor kaže da će insistirati da se Zračna luka Mostar u narednim godinama više koristi za gašenje požara

Zaposlenici Zračne luke Mostar danas su dobili platu za maj. Prethodno su sve plate izmirene na vrijeme, a uplaćeni su i doprinosi, iako ova luka već dva i po mjeseca ne radi ili ne ostvaruje ni najmanji prihod. Direktor Marin Raspudić kaže kako menadžment očekuje pomoć s viših nivoa vlasti, a sve s ciljem da aerodrom opstane, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nikoga nećemo i nemamo namjeru otpustiti. Teško bi nam bilo čovjeku koji se edukovao i sticao odeređene certifikate kazati da je višak. Pretpostavljam, dugo sam u ovome, da će nam trebati prije svega kratkoročni, a kasnije i dugoročni plan, jer će sve ovo potrajati. Ogromne su posljedice u zračnom prometu. Bez pomoći države, neka nam je Bog na pomoći. U planu za 2020. godinu promijenili smo naše zahtjeve prema Federalnom ministarstvu prometa, tražeći samo operativne troškove kako bismo opstali. Dobili smo dopis Fly Bosnije i Croatia Airlinesa koji žele raditi. Svi smo se nedavno testirali na koronavirus, dok će nam određena sredstva trebati da uradimo sve kako bi putnici tokom putovanja bili sigurni od virusa“, rekao je Raspudić.

Podsjeća da je ova ustanova 2019. godinu završila sa pozitivnim poslovanjem, što je dobrim dijelom olakšalo isplatu dohodaka u mjesecima pandemije.

“Imali smo određeni dio sredstava koje smo ravnomjerno rasporedili u vremenu pandemije. Ne volim ni pričati o socijalnoj distanci. Teško je bilo. Morali smo reagirati. Niko nije radio, prihoda nije bilo. U ovim vremenima smo opstali. Vratili smo se svi. Nažalost, zasad nema interesa putnika. Filozofija će ubuduće biti drugačija. Osjeti se uznemirenost. Da država nije stala iza Lufthanse i ona bi propala. Uz dobru organizaciju, mislim da ćemo se izvući. Nakon toga treba nam dugoročni plan na četiri godine“, ističe Raspudić.

Kaže i da će insistirati da se Zračna luka Mostar u narednim godinama više koristi za gašenje požara.

“Studije su potvrdile da je naš aerodrom idealan za to. Nema potrebe da dolaze Crnogorci ili Hrvati i da plaćamo druge pored naših kapaciteta. Možemo za 15 dana očekivati Croatiu Airlines. Eurowings je pitao da li imamo novac. Nažalost mi, zna se zbog koje situacije, nemamo novca. Oni idu prema destinacijama koje im mogu platiti. U saradnji sa Ministastvom prometa i Ministarstvom finansija uz pomoć Grada i Kantona, mislim da ćemo se izvući iz ove situacije“, rekao je na kraju Raspudić.