Marinu Raspudiću 20 posto od plate zbog sukoba interesa

BiH

marinraspudic

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH utvrdila je danas da je Marin Raspudić počinio sukob interesa jer je, dok je bio vršilac dužnosti direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH istovremeno bio i direktor preduzeća Međunarodni areodrom Mostar i ovlašteno lice za zastupanje Hrvatskog sportskog kluba “Zrinjski” iz Mostara.

Predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić izjavio je Srni da je Raspudiću izrečena sankcija kojom mu se obustavlja isplata 20 posto neto mjesečne plate u trajanju od pet mjeseci, koju ostvaruje kao direktor Međunarodnog aerodroma Mostar.

Komisija je donijela odluku kojom se pokreće postupak protiv Almira Salihovića, koji je dok je obavljao funkciju savjetnika zamjenika ministra odbrane BiH istovremeno obavljao i funkciju ovlaštenog lica privrednog društva “Argenta” Srebrenica koje je sklopilo ugovor sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH u iznosu većem od 5.000 KM, čime je počinio zabranjene aktivnosti koje su utvrđene Zakonom o sukobu interesa u institucijama BiH.

“Salihović je obavezan da se u roku od 15 dana od prijema ove odluke izjasni o razlozima pokretanja ovog postupka, nakon čega će se Komisija odrediti o cijelom postupku”, rekao je Emrić.

Komisija je utvrdila da poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mensura Beganović nije u sukobu interesa.

“Ona je bila direktor privatnog preduzeća, ali to preduzeće nije poslovalo sa firmama koje se finasiraju iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM”, pojasnio je Emrić.

Utvrđeno je i da član Savjeta nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić nije u sukobu interesa time što je i odbornik u Skupštini grada Tuzla.

Komisija je odbila prijavu načelnika opštine Bosanski Petrovac Zlatka Hujića protiv Harisa Mešića za sukob interesa zbog nenadležnosti, jer je to nadležnost federalnog nivoa vlasti.