Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dita” počela isporuku praškastog deterdženta

dita

Prodaja praškastog deterdženta ˝Arix Tenzo˝ tuzlanske fabrike deterdženata ˝Dita˝ trebala bi sutra (četvrtak) početi na području Tuzlanskog kantona, a isporučeno je 11.500 komada kutija težine po tri kilograma. Istovremeno, započela je isporuka robe i za prodavnice u Kantonu Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Enver Berbić u ˝Diti˝ radi 32 godine kao skladištar gotovih proizvoda, a kaže da je proteklih godina, poput većine radnih kolega, osjećao beznadežnost u vezi sa ponovnim početkom proizvodnje u fabrici u kojoj je proveo veliki dio života.

Treće rađanje fabrike

˝Bile su to tri i po godine bezvoljnosti i godine bez ikakvih očekivanja. Gubili smo nadu u oporavak, ali smo uspjeli sačuvati fabriku. Ostala je funkcionalna, iako pokradena i oštećena. Govorilo se da je ´Dita´ preglomazan objekt koji opterećuje, ali uz pomoć Hajrudina Kunalića, stečajnog upravnika, i uz pomoć radnika koji nisu digli ruke od fabrike ni u najtežim momentima, ponovo smo počeli sa radom˝, izjavio je Berbić tokom razgovora za AA.

Istakao je da je ovo treće ˝Ditino˝ rađanje u proteklih 38 godina od njenog osnivanja.

˝Prvi put bilo je to kada je fabrika izgrađena i otvorena, drugi put nakon rata, a sada treći put poslije 40 mjeseci nerada zbog loših privatizacijskih poteza. Želja nam je da se ponovo nađemo na tržištu, jer sa svojim originalnim recepturama iz 2000. godine, mislim da možemo zadovoljiti sve potrebe za čišćenje i pranje˝, smatra Berbić, dodajući da će im biti teže ukoliko se ne nađe strateški partner.

Da li će se strateški partner pojaviti, trebalo bi biti poznato 8. januara 2016. godine, a pozitivnim se vijestima nadaju 83 radnika, koji svakodnevno rade u dvije smjene, dok po potrebi ostaju i duže.

˝Dug je 30 miliona KM, a početna cijena fabrike je 20 miliona KM. Oglas je objavljen 8. decembra i poslije mjesec bit će izvjesno hoće li se neko prijaviti. Inače, proizvodnja praškastih deterdženata zahtijeva rad u kontinuitetu od 24 sata. Dakle, nema stajanja. U proteklih pet mjeseci, održali su nas tečni deterdženti. Inače, imamo obavezu prema kompaniji ´Bingo´ koja nam obezbjeđuje sirovine. Isporučit ćemo im robu za tri kantona, a to su Tuzlanski, Sarajevski i Srednjobosanski, gdje će se u ´Bingovim´ marketima prodavati naš ´Arix Tenzo´, uz prethodno isporučene naše prepoznatljive tečne deterdžente. Kasnije će ići isporuke za sve markete u svim ostalim kantonima i u bh. entitetu Republika Srpska˝, objasnio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata ˝Dite˝.

On je naglasio da je početak proizvodnje prije nekoliko mjeseci radnicima, ali i građanima Tuzle i cijele BiH vratio nadu u bolju budućnost.

Pokazali da mogu i znaju raditi

˝Parovod je bio isječen u dužini od 420 metara, pa smo imali probleme sa dokumentacijom za izgradnju parovoda jer su se u Elektroprivredi BiH dešavale smjene menadžmenta i odgovornih ljudi, a mi paru dobivamo iz Termoelektrane Tuzla. Sve to ne bi bilo tako da se radnici nisu digli da oporave fabriku, a poslije svega, pokazali smo da možemo i znamo sami raditi, odnosno radimo bez direktora, tehničkog direktora i cjelokupne uprave˝, rekao je Mehmedović.

On je naveo da se cjelokupni proces pokretanja proizvodnje duguje radnicima, a nedavno su u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona počeli raditi novi pripravnici tehnološkog usmjerenja. Mehmedović smatra da će stariji radnici moći prenijeti svoje znanje i da bi se u narednih pet godina, dok neki radnici steknu pravo na penzionisanje, mogli obučiti novi, mlađi kadrovi.

Među onima koji se nadaju da bi penziju mogli dočekati u ˝Diti˝ je i Berbić.

˝Ne znam kakva su pravila po novom Zakonu o radu Federacije Bosne i Hercegovine, a ne znam ni da li će se uračunati vojni staž. Ako bude da se u penziju ide sa 40 godina, onda ću se ja još naraditi. Ali, nema veze, volio bih dočekati taj dan na ovom radnom mjestu˝, izjavio je Berbić uz osmijeh, ističući da su radnici ˝Dite˝ opstali jer su po prirodi vrijedni i optimistični.