Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

“Dita“ proširuje proizvodnu paletu praškastih deterdženata

01/12/2015

Sanacijom parovoda u tuzlanskoj Diti bit će omogućena proizvodnja praškastih deterdženata, a prvi će se u trgovini pojaviti “arix tenzo” po kojem je ova fabrika nekada bila prepoznatljiva u regiji.

Budući da pogoni za proizvodnju praškastih deterdženata nisu radili četiri godine, u fabrici očekuju probleme zbog pucanja cijevi i zato su, kako kaže predsjednik Sindikata “Dite” Dževad Mehmedović, tražili od izvođača radova na parovodu da ostave dva varioca do puštanja fabrike u proizvodnju.

-Planiramo do kraja ove sedmice završiti sanaciju parovoda u pogonima da bi iduće sedmice bila pokrenuta proizvodnja – rekao je Mehmedović za Fenu.

Slično kao s proizvodnjom deterdženta 3D i ovog puta su ostvarili saradnju s kompanijom “Bingo”, koja je osigurala sirovine za proizvodnju prvih 100 tona deterdženta “arix tenzo”.

– Fabrika je u stečaju, nemamo obrtnih sredstva i ne možemo podići nijedan kredit kod banke jer se ukupna dugovanja Dite procjenjuju na gotovo 30 miliona konvertibilnih maraka. Ovdje se radi o entuzijazamu i borbi nas 70 radnika. Pokretanjem proizvodnje praškastih deterdženata stečajni upravnik je donio odluku da se primi još pet radnika, znači sad će nas biti 75 i mi polako proširujemo paletu proizvoda i broj uposlenih – dodao je Mehmedović.

Naveo je da je u trgovinama trenutno više od 20 Ditinih proizvoda.

– Radimo i industrijske deterdžente za Tuzlansku pivaru, radili smo za domove zdravlja Gračanicu i Čelić, prošle sedmice smo isporučili industrijske deterdžente u Akovu u Sarajevo. Znači, polako počinjemo da se širimo i prema potrošačima industrijskih deterdženata – kazao je on.

Tuzlanska Dita je od marta ove godine u stečaju. U fabrici godinama niko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se uslijed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu.

Od totalnog kraha fabriku su spasili radnici, koji su početkom juna počeli s čišćenjem postrojenja.

Nakon što su u Diti ponovo dobili električnu energiju i vodu, uključili su mašine i počeli s proizvodnjom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.