Biznis

Ekonomska pobjeda Kine, MMF priznao juan kao rezervnu valutu

01/12/2015

Međunarodni monetarni fond uvrstio je u ponedjeljak kineski juan u čvrsto zatvoreni klub valuta međunarodnih rezervi, odražavajući pobjedu Pekinga u nastojanjima za priznavanjem Kine kao gospodarske sile.

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da kineski juan poznat i kao renminbi uvrsti u korpu specijalnih prava vučenja (SDR) i tako ga pridruži američkom dolaru, britanskoj funti, japanskom jenu i euru važna je prekretnica u integraciji Kine u globalni financijski sistem i priznanje da je napravila napredak u reformama.

Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost, prenose agencije.

SDR je obračunska valuta MMF-a uvedena prije 42 godine i uz američki dolar i zlato služi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama. SDR je uveden kako bi se povećao finansijski potencijal Fonda.

Šefica MMF-a Christine Lagarde, koja je i prije predlagala taj potez, ocijenila je da Peking neće na tome stati te da će “nastavak i produženje napora u tom smjeru uroditi robusnijim međunarodnim monetarnim i financijskim sistemom koji će zauzvrat biti potpora rastu i stabilnosti Kine i globalnog gospodarstva”.

Omjer pojedinih valuta u korpi određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i financijama. Taj omjer određuje MMF svakih pet godina

Korpa je trenutno 41,9 posto dolar, 37,4 posto euro, 11,3 posto funta i 9,4 posto jen. Juan se neće pridružiti do oktobra 2016. i imat će 10,92 posto udjela.

Prema novoj formuli udio eura će pasti na 30,93, funta i jen će isto tako imati manju težinu dok će dolar ostati na istoj visini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.