Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dita sada posluje pozitivno i početkom 2017. godine ide na prodaju

dita-proizvodnja-11

Preduzeće Dita Tuzla svojevremeno je bilo pred gašenjem, a radnici su lako mogli ostati na ulici. Danas je ova firma primjer kako se jedno posrnulo preduzeće može dići iz pepela kada se građani BiH odluče za kupovinu domaćih prozivoda.

U razgovoru za Fokus.ba rukovodilac Ekonomsko-finansijskog sektora Dite Almir Bajrić ističe da ova firma danas posluje pozitivno, zapošljava 75 radnika te da preduzeće naredne godine ide na prodaju.

“Početkom 2017. godine bit će objavljeno 6. usmeno javno nadmetanje za prodaju cjelokupne imovine Dite, te očekujemo potencijalne kredibilne kupce koji bi nastavili sa proizvodnjom te Ditu vratili na vedeći položaj u proizvodnji svih vrsta deterdženata, kako u BiH tako i šire“, rekao je Bajrić za Fokus.ba.

Bajrić, koji je inače i zamjenik stečajnog upravnika u Diti, kaže da je ova firma u stečajnom postupku već 20 mjeseci, te je u istom periodu uspjela opstati uprkos velikim turbulencijama na tržištu i mnogih drugih faktora koji ne idu na ruku preduzećima u stečaju.

“Kompletni pogoni su stavljeni u funkciju te je proizvodnja pokrenuta u svim segmentima, kako tečnih tako i praškastih deterdženata. Za isto vrijeme Dita upošljava oko 75 radnika koji su posebnim trudom i radom, vođeni iskustvom stečajnog upravnika dali puni doprinos oporavku preduzeća“, kazao je Bajrić.

On je dodao da je prodaja Ditinih proizvoda održana u kontinuitetu, što je omogućilo da preduzeće u stečaju sa ovim brojem radnika može pokriti sve troškove te poslovati pozitivno.

“Ostvarili smo određeni izvoz u skladu sa mogućnostima poslovanja u stečaju, koje je izuzetno rigorozno sa aspekta finasiranja obrtnih sredstava“, naglasio je Bajrić.

Za ovo tuzlansko preduzeće od velike je važnosti i što je problem plasmana hemijskih proizvoda na području RS-a momentalno riješen. Bajrić je istakao da se preko nadležnih organa problem pokušava definitivno riješiti.

“Dita je u proteklom periodu uspjela sistem proizvodnje uskladiti sa međunarodnim standardom ISSO 9001:2008, te nakon glavnog audita od strane renomirane certifikacijske kuće iz Njemačke TUF Nord, dobila certifikat. Bitno je napomenuti da sistem proizvodnje u Diti zadovoljava također sve norme vezane za zaštitu okolinu, te posjeduje vodnu i okolinsku dozvolu izdate od nadležnih ministarstava“, zaključio je Bajrić.