Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ditin “Arix Tenzo” od danas na policama trgovačkih lanaca

dita

Dugoočekivani praškasti deterdženti tuzlanske Industrije deterdženata “Dita” ponovo su se našli na policama u trgovinama. Fabrika “Dita” jedna je od rijetkih primjera gdje su radnici uspjeli vratiti proizvodnju u nekadašnji industrijski gigant bivše Jugoslavije.

“Pružili smo podršku koliko smo mogli, a sada je sve na kupcima. ‘Ditini’ proizvodi imaju odlične pozicije u našim trgovinama”, izjavila je Tatjana Paunoski, glasnogovornica trgovačkog lanca “Bingo”, u čijem je objektu u Šićkom Brodu, na ulazu u Tuzlu, po cijeni od 10,45 KM danas počela prodaja “Arixa Tenzo”.

Paunoski je dodala da su tečni deterdženti ove fabrike prethodnih mjeseci zabilježili dobru prodaju, a Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata “Dite” ističe da je proizvodnja i stavljanje praškastih deterdženata na tržište veliki uspjeh i još jedna pobjeda ove fabrike.

“Ljetos smo počeli proizvoditi tečne deterdžente, među kojima je i čuveni ‘3-de’, a sa proizvodnjom praškastih mogli smo početi tek nakon što smo popravili parovod, koji je bio isječen u dužini od 450 metara”, priča Mehmedović, prisjećajući se dugogodišnje bitke radnika za fabriku.

Duže od tri i po godine radnici su proveli protestujući u krugu “Dite” i na ulicama Tuzle zbog, kako su rekli, kriminalnih radnji i potkradanja fabrike. Radnici su dežurali, trpjeli različita poniženja, bivali gladni i promrzli, ali ništa ih nije spriječilo da godinama uredno dolaze na svoja radna mjesta gdje nisu radili.

Nakon što su očistili fabriku i mašine, u junu ove godine radnici su pokrenuli proizvodnju uz pomoć sirovina koje su imali na stanju, a sa materijalima i plasmanom robe podršku im je pružio trgovački lanac “Bingo”.

Šta će biti nakon što se istroše sirovine, ostaje nepoznato. Radnici se nadaju da će se strateški partner pojaviti do 8. januara iduće godine, do kada je otvoren oglas za prodaju “Dite” sa početnom cijenom od 20 miliona KM.