Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đokić: Kineski investitori zainteresovani za HE Buk Bijela

Buk Bijela

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, izjavio je danas u Pekingu da su Kineska industrijsko-komercijalna banka (ICBC) i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine (SINOSURE) izrazile spremnost za saradnju i učešće u projektima u RS-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopšteno je da je Đokić sa Wangom Hui, zamjenikom generalnog direktora korporacije SINOSURE i Chengom Tianyu, direktorom za finansiranje energetskih projekata u ICBC, razgovarao o mogućnostima finansiranja projekta Hidroelektrane (HE) Buk Bijela.

“Želimo da ubrzamo sve aktivnosti na realizaciji projekta Buk Bijela i da što prije krenemo sa gradnjom”, rekao je ministar Đokić napominjući da je veoma značajno što je i kompanija AVIC, sa kojom Vlada RS-a ima zaključen Memorandum o saradnji, spremna da uđe u ovaj projekat i uloži napore da se on što prije realizuje.

On je upoznao predstavnike kineskih finansijskih kompanija sa tehničkim karakteristikama projekta HE Buk Bijela, za koji je koncesija za izgradnju dodijeljena Matičnom preduzeću MH Elektroprivreda RS i ZP “Hidroelektrane na Drini”, kao konzorcijumu.