Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do kraja godine cijena barela nafte 50 dolara?

nafta

Blagi rast cijena sirove nafte koji traje od početka avgusta te je u posljednja tri dana zabilježio najveći rast od aprila, zaustavljen je na razinama ispod 46 dolara po barelu nakon što je nigerijski ministar signalizirao kako su izgledi za smanjenje proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a malo vjerovatni, navodi se u analizi RBA.

Međutim, unatoč spomenutom rastu cijena u posljednjim danima, cijena sirove nafte tipa Brent i WTI na robnim burzama sredinom avgusta bile su u prosjeku 6 posto niže u odnosu na početak juna. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) jutros se kretala na razini od 48,9 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 46,3 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) očekuje se usporavanje globalne potražnje za sirovom naftom sa 1,4 miliona barela dnevno (mb/d) u 2016. na 1,2mb/d u godini pred nama obzirom da se “podrška” niskim cijenama polako smanjuje.

S druge strane, globalna opskrba nafte porasla je za oko 0,8 mb/d u julu kao rezultat povećanja proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a kao i u zemalja koje nisu članice OPEC-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je u julu za 150kb/d na 33,39 mb/d te je rezultat istorijski najveće proizvodnje u S. Arabiji uz rast proizvodnje u Iraku. Ipak, ukupna proizvodnja niža je za 215 kb/d u odnosu na godinu ranije obzirom da je smanjenje proizvodnje u ne-OPEC zemljama ublažilo godišnji rast od 840kb/d proizvodnje OPEC-a. Očekuje se pad proizvodnje u ne-OPEC zemljama od 0,9 mb/d ove godine koji će slijediti blagi rast 0,3 mb/d u 2017. godini.

“Očekujemo da će se cijena nafte tipa Brent povećati na 50 dolara po barelu do kraja godine. Međutim, moguće značajno povećanje proizvodnje u primjerice Libiji ili Nigeriji ili slabija globalna potražnja za naftom mogla bi privremeno spriječiti uravnoteženo tržište nafte prema kraju godine, a time i uzrokovati cijenu nafte nižu od 50 dolara po barelu u srednjoročnom razdoblju”, prognoziraju analitičari RBA.