Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan memorandum

Do kraja šestog mjeseca sa istim tagom kroz BiH i Hrvatsku

Foto: JP Autoceste FBiH

Ovaj memorandum će doprinijeti jačanju prometnih i ekonomskih veza između BiH i Hrvatske, ali i unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste

Javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar potpisalo je danas u Zagrebu s Hrvatskim autocestama d.o.o. (HAC) aneks Memoranduma o poslovnoj saradnji, s ciljem primjene interoperabilnosti elektronske naplate cestarine.

Naime, namjera je da do kraja šestog mjeseca bude omogućena interoperabilnost elektronskih sistema naplate cestarine u obje zemlje, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

“Uspješno smo završili povezivanje sa Hrvatskim autocestama. Puštanje sistema u rad očekujemo do kraja juna. Tada će vozači moći u potpunosti da iskoriste benefite koje pruža interoperabilnost elektronskih sistema naplate cestarine u obje zemlje. Jednostavno ne morate više da kupujete poseban tag, već ćete imati jedan koji koristite za elektronsku naplatu cestarine u BiH i sa njim ćete moći da plaćate cestarinu i u Hrvatskoj”, kazao je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

Ovaj memorandum će doprinijeti jačanju prometnih i ekonomskih veza između BiH i Hrvatske, ali i unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste.

JP Autoceste FBiH u narednom periodu će pružiti detalje informacije korisnicima o registraciji i novim mogućnostima elektronske naplate cestarine, stoji u saopćenju.